Hlavní obsah

Nejdražší obraz světa – da Vinciho Ježíš v modrém hávu – zmizel. Měl kralovat výstavě v Louvru

Foto: commons.wikimedia.org

Salvator Mundi – obraz Ježíše v renesančních šatech, nejspíš od Leonarda da Vinciho.

Reklama

Za ani ne dva týdny má pařížský Louvre otevřít novou výstavu renesančního mistra Leonarda da Vinciho. Zazářit na ní měl nejdražší obraz na světě – da Vinciho Salvator Mundi. Ten je ale nezvěstný.

Článek

Malba zobrazující Ježíše v renesančních šatech byla vydražena v roce 2017 za 450 milionů dolarů – více než deset miliard korun. Otázkou zůstává, zda bude na výstavě vůbec k vidění. Podle serveru The Art Newspaper nejspíš ne.

Příběh Ježíše v modrém doprovází mnoho záhad. Obraz měl být vystaven už loni v „pobočce“ Louvru v Abu Dhabi, kde se ale nakonec neobjevil, aniž by někdo dokázal vysvětlit proč. Britským nedělním novinám The Observer potvrdila mluvčí Louvru, že o zapůjčení Salvatora Mundi požádali. „Nedostali jsme zatím žádnou odpověď, takže už nemám, co říci,“ sdělila novinám.

Mnoho odborníků si ani netroufá potvrdit, že se skutečně jedná o práci mistra Leonarda. Frank Zöllner, autor katalogu k aktuální výstavě, nevěří, že by da Vinci maloval na podřadné ořechové dřevo se sukem, který by mohl malbu rychle poškodit.

Kurátorka newyorského Metropolitiního muzea umění a historička umění Carmen Bambach dílo přisuzuje Boltraffiovi – žáku Leonarda da Vinciho. Vzápětí ale dodává, že se na něm musel podílet i samotný da Vinci, například na provedení rukou na obraze.

Skončil na jachtě, nebo v úschovně umění?

Jak se z obrazu za pár liber s nejasným autorstvím stal nejdražší obraz na světě? V roce 1958 byl jako práce přisuzovaná zmníněnému Boltraffiovi prodán za pouhých 45 liber na aukci v Londýně. V roce 2005 jej zakoupil newyorský historik umění Robert B. Simon. Cena už byla vyšší, ale zdaleka ne jako ta dnešní – na aukci v New Orleans jej newyorský kupec získal za 1175 dolarů.

O šest let později, v roce 2011, bylo dílo přisouzeno da Vincimu a cena vystřelila k astronomickým hodnotám.

Tajemstvím zůstává i to, komu obraz patří dnes. Historik Simon, který jej koupil v roce 2005, už to není. Britskému Guardianu sice sdělil, že ví o žádosti Louvru o zapůjčení obrazu. Rozhodnout o tom ale podle něj musí jeho majitel a o jeho rozhodnutí Simon prý už nic neví. Přidal jen spekulaci, že by mělo být dílo střeženo ve Švýcarsku v chráněné úschovně umění.

Posledním potvrzeným majitelem malby tak zůstává ruský oligarcha Dmitry Rybolevlev. Zakoupil jej v květnu 2013, kdy byla cena už podstatně vyšší. Ježíšův portrét ho stál 127,5 milionu dolarů.

Podle jedné ze spekulací je obraz nyní v rukou královské rodiny z Abu Dhabi. Jiné pověry zas mluví o tom, že jej má korunní princ Saúdské Arábie Mohammed bin Salman na své jachtě.

A můžou být zmatky okolo Salvatora Mundi k něčemu dobré? „Nejasnosti okolo majitele a historie samotného obrazu alespoň dotlačí trh s uměním k tvrdším regulacím,“ komentuje to britský Guardian.

Reklama

Doporučované