Hlavní obsah

Dakar byl extrémní, ale tak je to správně, říká nejlepší Čech na rallye Macík

Martin Macík dojel na letošním Dakaru pátý, příští rok chce pódium.

 

Reklama

Organizátoři nejnáročnějšího etapového závodu na světě letos připravili tak těžkou trať, že se do cíle dostala jen polovina jezdců.

Článek

Martin Macík zvládl ve svém kamionu Liaz téměř devět tisíc kilometrů dlouhou trať na pátém místě. Po osmé etapě byl dokonce třetí, ale technické potíže ho stály dvě místa. V závěrečné rychlostní zkoušce ho dělilo 11 sekund od etapového vítězství.

„Letošní ročník byl úplný extrém. Od druhé etapy organizátoři nasadili takové duny, které jsem nikdy v životě neviděl,“ řekl pro Seznam Macík.

Organizátoři tak závodu spravili reputaci po velké kritice, která se na Rallye Dakar snesla po předloňském ročníku. V roce 2016 trať příliš neodpovídala charakteristice nejnáročnějšího závodu světa a tak se spekulovalo i o možném přesunu do jiné části světa, třeba i zpátky do Afriky.

„Celý ten závod je byznys, proč by se měl vracet do Afriky? Nechtějí to naši partneři, sponzoři závodu ani fanoušci. Terén jako takový je velmi podobný, ale rallye musí být hlavně ekonomicky zajímavá,“ dodal Macík.

Jestli se dají porazit ruské tovární Kamazy a s jakými plány vyrazí do dalšího Dakaru, se podívejte v úvodním videu.

Reklama

Doporučované