Hlavní obsah

Dal jsem si batoh mezi nohy a schoulil se. Muž popsal, jak přežil pád letadla

Video: Anita Baselová

 

Reklama

Zatím není jisté, co bylo příčinou pádu letadla s fotbalovým týmem v Kolumbii, spekuluje se o problémech s nedostatkem paliva.

Článek

Vyšetřovatelé zjišťují příčinu nehody letadla s brazilským fotbalovým týmem Chapecoense, které se v úterý zřítilo v Kolumbii. Nejpravděpodobnější je verze, že letadlu došlo palivo, nabízí se ale i problémy s elektřinou.

Den po nehodě se také objevila první svědectví přeživších. Při nehodě zemřelo 71 lidí, 3 fotbalisté, jeden novinář, letuška a jeden z leteckých techniků pád přežili.

Letuška Ximena Suarezová pro britský deník Mirror popsala: „Zhasla se světla, letadlo začalo ostře klesat a pak následoval velký náraz."

Další ze šťastlivců je letecký technik Erwin Tumiri. „Přežil jsem jen proto, protože jsem se řídil instrukcemi - mezi nohy jsem si dal batoh a schoulil jsem se. Viděl jsem, jak se spousta pasažérů zvedla a začala křičet,” popsal momenty při pádu.

Letadlu došlo palivo

Zároveň se stále nevylučuje verze, že letadlu došlo pět minut před očekávaným přistáním na letišti Jose Maria Cordovy nedaleko města Medellín palivo. Nedostatek pohonných hmot by totiž mohl být jedním z důvodů, proč po dopadu nedošlo k výbuchu.

Vzhledem k přísným kontrolám je však nedostatek paliva při komerčních letech podle odborníků nesmírně vzácný. Může ale nastat, dojde-li k přerušení přívodu paliva k motorům a ty následně přestanou pracovat. K tomu může dojít z několika možných příčin, jako je například únik paliva, vnitřní námraza, selhání palivových čerpadel či měřidel nebo chyba posádky.

K teorii s nedostatkem paliva by mohlo přispět vyjádření Radia Caracol, podle nějž dva piloti, kteří se přibližně v době nehody připravovali na přistání v Medellínu, slyšeli stížnosti kapitána havarovaného letadla na problémy s palivem. Stalo se tak těsně předtím, než se jeho letadlo zřítilo jižně od města.

Fanoušci fotbalového týmu Chapecoense drží pietu na stadionu:

Kolumbijský deník El Tiempo zase uvádí, že podle oficiálního vyšetřování se k medellínskému letišti blížila 4 letadla. Prioritně přistálo letadlo společnosti Viva Colombia, které si stěžovalo na nedostatek paliva. Ostatní tři, mezi nimiž bylo i letadlo s brazilským fotbalovým týmem na palubě, dostala příkaz počkat.

Podle Alfreda Bocanegry z kolumbijského úřadu pro civilní letectví první zprávy naznačují, že letoun také mohl mít problémy s elektřinou a nehodu mohl způsobit i vydatný déšť.

Vyšetřovatelé doufají, že jim pomohou nalezené černé skříňky, které jsou podle odborníků v perfektním stavu a měly by k nehodě dát klíčové informace.

Letadlo vezoucí brazilský prvoligový fotbalový klub Chapecoense FC na finále regionálního turnaje havarovalo nedaleko města Medellín v Kolumbii. Podle poslední bilance cestovalo na palubě letadla celkem 77 pasažérů a členů týmu, z nichž 71 nehodu nepřežilo. Mezi pasažéry bylo 22 členů fotbalového týmu, funkcionáři týmu, 22 novinářů a několik hostů.

Záchranářům se podařilo najít 7 přeživších, z nichž jeden nakonec zemřel.

Podívejte se, jak nejen fotbalový svět truchlí nad úmrtím hráčů z týmu Chapecoense:

Video: Anita Baselová

Reklama

Doporučované