Hlavní obsah

Dalajlama je v nemocnici. 83letý duchovní vůdce má infekci dýchacích cest

Tibetský duchovní vůdce dalajlama byl hospitalizován v Indii.Video: Zuzana Lachnitová, AP

 

Reklama

Dalajlama byl kvůli infekci dýchacích cest hospitalizován v indické nemocnici. 83letý tibetský duchovní vůdce se podle svého mluvčího cítí lépe.

Článek

Tibetský duchovní vůdce dalajlama byl hospitalizován v Dillí s infekcí dýchacích cest. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na dalajlamova osobního tajemníka, podle něhož je stav 83letého dalajlamy stabilizovaný.

Dalajlama uprchl do Indie v roce 1959 poté, co selhalo povstání v Tibetu proti čínské vládě. Od té doby žije v exilu v indickém městě Dharamsala.

„Dnes ráno se Jeho Svatost necítila dobře a odletěla do Dillí na lékařskou prohlídku,“ uvedl tajemník. „Lékaři mu diagnostikovali infekci dýchacích cest a nasadili mu léčbu. Jeho stav je nyní stabilizovaný a v nemocnici zůstane dva nebo tři dny,“ dodal. Podle agentury AP dalajlamův tajemník uvedl, že se duchovní cítí lepe.

Čínská vláda považuje dalajlamu za nebezpečného separatistu, který vládne Tibetu tvrdou rukou od obsazení tibetského území v roce 1950. Dalajlama opakuje, že chce pouze větší autonomii pro Tibet a skutečné náboženské, politické a kulturní svobody.

„Většinou lidem říkám, že nechci nic rozdělit, ale čínská vláda tvrdí, že chci. Čínská vláda mě propaguje jako bojovníka za nezávislost. My nežádáme o nezávislost,“ řekl dalajlama studentům podle agentury AP na počátku dubna.

Reklama

Související témata:

Doporučované