Hlavní obsah

Dalík chce na svobodu. Argumentuje jménem Topolánek

Marek Dalík se chce opět dostat na svobodu.Video: Radek Nohl

 

Reklama

Dalík v novém dovolání výrazněji do své obhajoby vtahuje postavu někdejšího premiéra Mirka Topolánka, pro kterého léta pracoval.

Článek

Marek Dalík už téměř dva měsíce sedí znovu ve vězení za podvod v kauze nákupu obrněnců Pandur, na Nejvyšším soudu však už také mají jeho další dovolání, díky němuž se chce opět dostat na svobodu.

Jak zjistil Seznam, Dalík v novém dovolání výrazněji do své obhajoby vtahuje postavu někdejšího premiéra Mirka Topolánka, pro kterého léta pracoval.

Dalík totiž sedí ve vězení proto, že podle soudu sliboval ovlivnění zakázky na pandury, která byla jednou z největších zbrojních zakázek v éře Topolánkova kabinetu. Dalík si podle soudu jako Topolánkův nejbližší spolupracovník řekl o zhruba půl miliardy korun za to, že bude zakázka pokračovat. A to přesto, že to podle soudu nemohl ovlivnit.

Dalíkovi právníci se však pokoušejí v dovolání Nejvyšší soud přesvědčit, že to ovlivnit mohl, protože měl na bývalého premiéra vliv.

Máme zásadní problém s posledním rozsudkem, říká Dalíkův advokát.Video: Radek Nohl

Podstatná část dovolání tak popisuje Dalíkův vztah právě s Mirkem Topolánkem. Advokáti upozorňují zejména na svědecké výpovědi, které potvrzují a ilustrují, jaké vazby Dalík a Topolánek měli.

Jednou z nich je výpověď někdejšího náměstka na Ministerstvu obrany Jaroslava Kopřivy, v níž mimo jiné říká: „Pana Dalíka si klidně premiér přivedl na jednání na ministerstvu, přišli tam, sedl si, mluvilo se i o zbraních a jiných věcech.“

Dalíkův obhájce Radek Šmerda Seznamu řekl, že bývalý premiér se s Markem Dalíkem radil nejen o obsazení vlády, ale také o politických věcech, privatizacích, zbrojních zakázkách a podobně.

V dovolání jsou pak zmíněna možná svědectví dvou žen - Topolánkovy první manželky Pavly a jeho bývalé vládní mluvčí Jany Bartošové.

Samotný Mirek Topolánek však v minulosti uvedl, že se Dalíkův vliv na něj přeceňuje. Například u soudu řekl, že i Dalík většinou sám konstatoval, že se jeho rad nedrží. Odstup si pak Topolánek drží od kauzy a Dalíka i v posledních týdnech, kdy zahájil prezidentskou kampaň.

„Už jsem s ním nemluvil strašně dlouho. Všechny ty věci jsou hodně dávno. Pro něho to musí být hodně nepříjemné v tuto chvíli,“ uvedl nedávno v rozhovoru pro Seznam.

V Dalíkově dovolání řeší advokáti také to, zda by měl být odsouzen podle starého, nebo nového znění trestního zákona.

Nejvyšší soud už jednou řekl, ať je potrestán podle starších ustanovení zákona, která jsou pro obžalovaného příznivější. Jenže vrchní soud navzdory tomu odsoudil Dalíka podruhé podle nového znění paragrafů. A ještě mu trest o jeden rok zpřísnil.

Reklama

Doporučované