Hlavní obsah

Dalík koupil nemovitost ve Francii. Přišli na to Rakušané

Dalík koupil nemovitost ve Francii.

 

Reklama

Krátce před nástupem do vězení, kde si odpykává čtyřletý trest za kauzu s nákupem armádních obrněnců Pandur, si Marek Dalík pořídil nemovitost ve Francii.

Článek

Při svém posledním rozhovoru na svobodě dal Marek Dalík jasně najevo, že až vyjde ven, v Česku zůstat nehodlá. „Odstěhuju se z České republiky. Mám tu nějakou firmu, kterou budu mít dál, která mi vydělává peníze, ale žít tu nebudu. Myslím, že se ke mně naše země nezachovala dobře, ani lidé v této zemi. Nelíbí se mi česká mentalita,“ řekl v rozhovoru pro Neovlivní.cz.

Kde hodlá Dalík najít nový domov, naznačuje obchod z loňského léta. Někdejší přítel premiéra Mirka Topolánka koupil dům ve Francii v hodnotě několik desítek milionů korun. Navíc, jak na podzim uvedla MF DNES, poslední Dalíkova cesta na svobodě, jen pár dní před nástupem do vězení vedla právě do Francie. Tuzemské úřady se však o jeho nákupu nemovitosti poněkud kuriózně dověděly až nedávno.

Co zjistili Rakušané

Na Dalíkův nákup narazily rakouské finanční úřady, když hloubkově prověřovaly jednu ze svých bank. Podle zdroje Seznamu šlo o transakci z dceřiné pobočky této banky v Česku. Rakušané pak informaci o nákupu předali tuzemským úřadům, protože si mysleli, že obchody odsouzeného lobbisty budou vyšetřovatele v Praze zajímat.

Ti však zůstávají v klidu. Dalík byl totiž odsouzený za podvod a tak nebyl důvod po jeho majetku pátrat.

„Marek Dalík byl odsouzen pro trestný čin podvodu ve stadiu pokusu, tedy ani nebyl viněn z toho, že se nezákonně obohatil, a tudíž ani není důvod se domnívat, že by nemovitost nabyl z nelegálně získaných prostředků,“ napsal Seznamu Marek Bodlák z Vrchního státního zastupitelství v Praze.

Už dříve Dalík prodal několik svých nemovitostí v Česku: apartmán ve Špindlerově Mlýně, luxusní byt na Hradčanech a část vily ve stejné pražské čtvrti.

Reklama

Doporučované