Hlavní obsah

Dalík se pokouší dostat na svobodu, Babiš vyjednává podporu vládě

Večerní zprávy 19. 12. 2017.

 

Reklama

Marek Dalík se po sedmi měsících vrátil do vězení. Na Nejvyšším soudě už mají jeho další dovolání. Seznam z dokumentu zjistil, jak argumentuje, aby se dostal na svobodu.

Článek

Dalík a jeho advokáti v novém dovolání výrazněji vtahují do obhajoby postavu někdejšího premiéra Mirka Topolánka. Snaží se soud přesvědčit, že Dalík byl s Topolánkem opravdu v úzké vazbě a měl na něho skutečně velký vliv. Z toho podle obhajoby plyne, že se někdejší premiérův spolupracovník nemohl dopustit podvodu, když lobbistům a zbrojařům sliboval, že může ovlivnit zakázku na nákup obrněnců Pandur. Advokáti argumentují řadou svědectví o vlivu Dalíka na Topolánka - včetně toho, které jim poskytla Topolánkova první manželka Pavla.

Vláda Andreje Babiše v pondělí schválila programové prohlášení a premiér s ním dnes zahájil vyjednávání podpory hlasování o důvěře. Andrej Babiš s návrhem programu navštívil ODS a KDU-ČSL, ale ani u jedné strany se - aspoň veřejně - nedočkal úspěchu. Přesto řekl, že je spokojen.

Programové prohlášení je tentokrát dokumentem, který vláda bere jako nabídku ostatním stranám ke spolupráci (k podpoře). Jedním z bodů, které budou zajímat veřejnost, jsou daňové změny. Podívali jsme se proto na to, kolik byste s Babišovými daněmi ušetřili.

Sněmovna měla hektický den. Volila předsedu komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů. Už podruhé, protože kritizovaný kandidát komunistů Zdeněk Ondráček nebyl na první pokus minulý pátek zvolen. Tentokrát se to podařilo, ale během jednání se ukázalo, že volbu bude třeba ještě jednou zopakovat.

Kromě toho poslanci začali schvalovat rozpočet. Jde o desítky hlasování o návrzích, které podali zákonodárci v minulých dnech. Podívali jsme se na to, proč musí stát napumpovat téměř dvě miliardy korun do státní pojišťovny EGAP.

Reklama

Doporučované