Hlavní obsah

Dalíkova poslední šance, jak se dostat z vězení, padla

Foto: ČTK

Marek Dalík se nyní z vězení nedostane.

Reklama

Ústavní soud zamítl stížnost, kterou podal někdejší blízký spolupracovník Mirka Topolánka Marek Dalík.

Článek

V kauze Marka Dalíka padla poslední šance, jak by se někdejší blízký spolupracovník Mirka Topolánka nyní mohl dostat z vězení.

Ústavní soud v těchto dnech podle informací Seznamu zamítl jeho stížnost. Vedoucí odboru vnějších vztahů a protokolu Vlastimil Göttinger to potvrdil. Rozhodnutí ale nechtěl detailně komentovat.

V usnesení, které Seznam získal, však soudce Jan Musil mimo jiné uvádí, že Ústavní soud nezjistil zásah do Dalíkových práv na spravedlivý proces.

Dalík skončil ve vězení na pět let kvůli tomu, že si podle soudu řekl o zhruba půl miliardy korun. Za peníze prý sliboval ovlivnění zakázky na nákup armádních transportérů Pandur, i když ji podle soudu ovlivnit nemohl.

V ústavní stížnosti Dalík argumentoval třeba tím, že měl vliv na Topolánka, i když tomu dříve soudy neuvěřily. Upozorňoval rovněž, že některé jím předložené důkazy soudy opomenuly. Tvrdil také, že z jeho strany šlo o legální lobbing.

Čím argumentoval Marek Dalík ve svém dovolání: 

Video: Radek Nohl

Ústavní soud tomu ale podle zmíněného rozhodnutí neuvěřil.

„Nesouhlas se závěry obecných soudů je sice pochopitelný, není však způsobilý založit důvodnost ústavní stížnosti. Námitkami stěžovatele se soudy opakovaně zabývaly, vypořádaly se s nimi ústavně konformním způsobem,“ uvedl v rozhodnutí ústavní soudce Jan Musil.

Marek Dalík do vězení nastupoval dvakrát. Po osmi měsících strávených za mřížemi ho Nejvyšší soud loni pustil na svobodu. Znovu musel do vězení loni v listopadu po novém verdiktu Vrchního soudu v Praze.

Dalík si v současné době odpykává trest ve věznici ve Znojmě. Příští rok by mohl žádat soud o to, aby ho podmíněně propustil z vězení.

Reklama

Doporučované