Hlavní obsah

Dalíkova záchrana z vězení. Chce promluvit o skutečném vztahu s Topolánkem

 

Reklama

Advokáti Marka Dalíka nachystali poslední naději, jak lobbistu dostat z vězení za podvod v kauze nákupu pandurů. Dalík v případě obnovy procesu chce říct, kdo všechno při dojednávání tendru figuroval a jaká byla role Mirka Topolánka.

Článek

Lobbista Marek Dalík rozšířil svůj tým advokátů a ve znojemském vězení společně s nimi spřádá plány, jak se odsud dostat. Záměr je zdánlivě jednoduchý: Žádá buď úplné zrušení čtyřletého trestu, nebo alespoň obnovu procesu, kde hodlá detailně promluvit o tom, jak úzké měl ve skutečnosti vztahy s bývalým premiérem Mirkem Topolánkem. Dalíkova naděje spočívá v tom, že v kauze nákupu obrněnců Pandur pro armádu byl odsouzen nikoliv za korupci, ale překvapivě za podvod. Překvapivě proto, že podváděl tím, když před zástupci rakouské zbrojovky Steyr vystupoval jako pravá ruka premiéra Topolánka.

Dalíkovi právníci už poslali k Nejvyššímu soudu do Brna patnáctistránkové dovolání, kde si stěžují na nespravedlivý proces. Konkrétně napadají fakt, že soudy Dalíka popotahovaly tři roky kvůli úplatkářství, aby na poslední chvíli pražský Vrchní soud vše změnil na podvod. Na tom by nebylo nic zvláštního, avšak obhájci argumentují, že když nebyli upozorněni včas na změnu skutku, nemohli ani nachystat účinnou obranu.

„A to je to v rozporu se zásadní judikaturou Evropského soudu pro lidská práva, podle níž musí být obžalovaný upozorněn na změnu kvalifikace skutku tak, aby mohl včas a účinně změnit způsob svého hájení. V každé fázi procesu by měl vědět, čemu čelí a proti čemu se brání, proti čemu má mít důkazy, proti čemu má vypovídat. Jinak je porušeno právo na spravedlivý proces,” říká obhájce Radek Šmerda. Právě pražskou advokátní kancelář Gřivna & Šmerda si Marek Dalík přizval na pomoc letos v červnu - a nyní na ni spoléhá víc než na svého původního obhájce Tomáše Sokola.

Problém celé kauzy je v tom, že důvody Dalíkovy obžaloby se měnily už vícekrát. Původně byl lobbista v roce 2012 skutečně viněn jen z podvodu s tím, že Steyru nemohl zajistit u Topolánkovy vlády tendr na pandury, jak za údajnou úplatu 18 milionů eur sliboval.

Podvod. Korupce? Podvod!

Jenže Městský soud v Praze přitvrdil a kauzu začal řešit kvůli úplatkářství. Za což také Dalíka letos v únoru odsoudil na pět let. Soudkyně v rozsudku dokonce naznačila, že úplatek byl tak ohromný, že lobbista mohl vyjednávat ještě také pro „třetí osoby z nejvyšších vládních kruhů”. Ale protože chyběly důkazy, konkrétně nikoho nejmenovala.

Marek Dalík se okamžitě odvolal a Vrchní soud letos v květnu verdikt opravdu zrušil s tím, že na korupci není dost důkazů. Dalíka však před vězením nezachránil - definitivně ho odsoudil na čtyři roky za podvod. K tomu nechtěně napomohla i výpověď Mirka Topolánka před odvolacím soudem letos v květnu. Expremiér totiž Dalíkův vliv na sebe bagatelizoval - v domnění, že pomáhá kamarádovi souzenému za korupci.

„Náš vztah se změnil významným způsobem vstupem do vlády tím, že pan Dalík nenastoupil do žádné exekutivní funkce, nebyl ani mým poradcem. Takže naše setkávání byla spíše neformální a méně častá. Navíc všichni, co se mnou dělali, tak ví, že jsem velmi těžce ovlivnitelný, přestože média psala opak,” říkal u soudu Mirek Topolánek.

Mirek mě nepodržel, zlobí se Dalík

Jemu, ale mnoha dalším, dnes zklamaný Dalík zazlívá, že ho v tom nechali samotného. V srpnovém rozhovoru pro časopis Neovlivní dokonce jedenačtyřicetiletý lobbista popisoval, jak ho mrzí, že ho Topolánek u soudu nepodržel. „Věděl jsem celou dobu, že Mirek Topolánek je absolutní alibista, egoista a oportunista. Na druhou stranu jsem věřil v to dobro v něm, protože on je opravdu uvnitř dobrý člověk. Nakonec převážily ty první tři vlastnosti a on se takto nehezky zachoval i k jiným lidem. Mně by stačilo, kdyby jenom řekl pravdu,“ opřel se do expremiéra Dalík.

Marek Dalík a Mirek Topolánek v době, kdy jeden bez druhého nemohli být.

Ještě před nástupem do vězení Dalík přiznal, že u soudu neřekl celou pravdu a také naznačil, že detaily dojednávání tendru na pandury velmi dobře zná více lidí: Mirek Topolánek, bývalý ministr obrany Martin Barták, dlouholetý lobbista Miroslav Šlouf i jeho žák Martin Nejedlý, dnešní poradce prezidenta Zemana. Nebo také slovenský premiér Robert Fico a jeho lobbista Miroslav Výboh, kteří původně tlačili na to, aby oba státy nakupovaly obrněnce od Steyeru společně. Ti všichni se dnes mohou obávat toho, co všechno je připraven Dalík veřejně říct, pokud Nejvyšší soud vyhoví stížnosti a nařídí obnovení procesu.

„Moje vyjádření je pořád stejné. Jde o justiční zvůli, protože se to nikdy nestalo. Potom je jedno, jaká je kvalifikace trestného činu, který se nikdy nestal,” odpověděl včera Mirek Topolánek na dotaz, co říká nové Dalíkově snaze. Sám dnes své podnikatelské aktivity omezuje a soustřeďuje se hlavně na práci pro EPH Daniela Křetínského.

Reklama

Doporučované