Hlavní obsah

K dálnicím, po kterých se bude jezdit zadarmo, přibude dalších 100 km. Cena známky zůstává

Ministr dopravy Dan Ťok o vyjmutí vybraných silničních úseků ze zpoplatnění pro osobní auta a prodej dálničních kuponů na příští rok.

 

Reklama

Části některých dálnic budou od příštího roku nově bez poplatku. Ministerstvo dopravy oznámilo změny pro řidiče na rok 2017.

Článek

Z povinnosti jezdit s dálniční známkou bude nově vyjmuto přes sto kilometrů dálnic a obchvatů. Hlavně kolem Prahy, Plzně nebo Ústí nad Labem.

Oznámil to ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). Poplatky za dálnice Ministerstvo dopravy pro rok 2017 zvyšovat nebude, cena známky zůstává stejná jako v letošním roce.

Už minulý rok stát osvobodil od poplatků pětačtyřicet kilometrů dálnic, ještě letos k nim přidá obchvaty měst, kterých je zhruba sto kilometrů. Stát spoléhá na to, že tím z měst odvede další část osobní automobilové dopravy na dálniční obchvaty velkých měst. Osvobození od poplatků se totiž týká aut do 3,5 tuny, tedy osobních vozů.

Foto: SFDI

Úseky dálnic, které budou příští rok bez poplatku (označeno zeleným kolečkem)

Ředitelství silnic a dálnic už připravuje nové značky, podle kterých řidiči poznají úseky, na kterých dálniční známku nepotřebují.

Od čtvrtka 1. prosince budou v prodeji známky na příští rok. Roční kupón stojí 1500 korun. Platí od 1. prosince 2016 do 31. ledna 2018.

Stát vyzval řidiče, aby zakoupili kupón co nejdřív a vyhnuli se tak situaci, že na některých prodejních místech jich bude v závěru roku nedostatek.

Podívejte se, co hrozí na dálnici D8. Geolog varoval před jejím otevřením:

Reklama

Doporučované