Hlavní obsah

Překlep, který může vyjít draho. Na co dát pozor při nákupu dálniční známky

Foto: Getty Images

Řidiči si nově pořizují elektronické dálniční známky, platnost lze zvolit až na tři měsíce dopředu.

Reklama

V roce 2020 si řidiči naposledy kupovali klasické papírové dálniční známky. Pro rok 2021 už fungují pouze kupony v elektronické podobě, které lze koupit třemi různými způsoby.

Článek

Čeští řidiči využívají možnost online nákupu dálniční známky nejčastěji ze všech variant. Podle firmy Cendis, která má e-viněty na starost, tuto volbu využívá asi 80 procent lidí.

Dálniční známku pro rok 2021 lze lehce pořídit na adrese edalnice.cz, na které v pravé horní části kliknete na možnost „Koupit známku“.

Před vyplňováním si stačí připravit následující podklady: Přesné číslo SPZ, emailovou adresu a platební kartu (v případě platby bankovním převodem není karta ani potřeba).

Foto: edalnice.cz

Takto vypadá nákup na webu edalnice.cz

Řidiči si mohou vybrat mezi třemi typy dálniční známky, které se liší podle doby své platnosti. V případě, že je vozidlo poháněné zemním plynem nebo biometanem, je cena každého kuponu poloviční.

Při vyplňování je klíčové zapsat správně svou SPZ. Pokud chce řidič koupit elektronickou známku, okamžitě vyjet na dálnici a udělá v objednávce chybu, nejen, že je kupon neplatný, ale také nemá nárok na vrácení peněz. Kvůli častým chybám při vyplňování do systému přibylo také pole pro opětovné vypsání SPZ. Řidiči totiž častokrát udělali při doplňování chybu, opakování sedmimístného kódu by je mělo na případný překlep upozornit.

Co když udělám chybu při nákupu a známka má začít platit až později?

V případě, že k nákupu elektronické dálniční známky využijete e-shop na webu edalnice.cz a odložíte počátek její platnosti, můžete do začátku platnosti elektronické známky provést úpravu chybně zadaných údajů. Konkrétně: jednu změnu SPZ a jednu změnu počátku platnosti elektronické dálniční známky.

Zdroj: edalnice.cz

Dále je nutné vyplnit, od kdy má být elektronická dálniční známka platná. Pokud chcete platit převodem a ne platební kartou, známka bude v tomto případně platná až nejdříve za pět dní. V případě, že ještě máte klasickou papírovou známku z minulého roku, která platí do konce ledna, stačí zadat platnost nového kuponu od 1. února.

Hodit se později bude také volba možnosti „Chci obdržet upozornění před vypršením platnosti“. Emailem by mělo přijít upozornění, že platnost kupónu končí.

Pošta a EuroOil

Řidiči mohou koupit dálniční známku také v některém z obchodních míst. Jde o pobočky České pošty a čerpacích stanic EuroOil. Obsluze stačí nadiktovat stejné údaje jako při online nákupu.

Vyberete si tedy druh známky, sdělíte svou SPZ, zvolíte počátek platnosti a případně zadáte nárok na sníženou Eko cenu.

Známku zaplatíte a dostanete potvrzení o nákupu. To je nutné si okamžitě pečlivě zkontrolovat. Pokud v něm najdete chybu (například špatné číslo či písmeno v SPZ), můžete si do 15 minut nechat vše opravit.

Samoobslužný kiosek

Poslední možností je koupě kuponu u samoobslužného kiosku, které jsou hlavně v příhraničních oblastech.

Princip nákupu je stejný jako u dalších způsobů. U samoobslužného kiosku je možné platit pouze bezhotovostně.

Pokuty na dálnicích

Elektronická dálniční známka je nepřenosná. Pokud si například v průběhu roku koupíte nové vozidlo, nelze na něj starý kupón převést.

Řidičům, kteří si elektronickou známku nekoupí a přesto vjedou na dálnici, hrozí pokuta až 20 tisíc korun. Ještě mnohem vyšší pokuta hrozí řidičům, kteří zažádají o osvobození od placení dálničního poplatku, aniž by na něj měli nárok. Ten mají například majitelé aut na elektřinu, hybridů a vozidel na vodík nebo historická vozidla. Pokuta v tomto případě může dosáhnout až 100 tisíc korun.

Pětitisícová pokuta pak hrozí řidičům, kteří sice na osvobození nárok mají, ale nepodali o něm oznámení. Návod na podání osvobození je k dispozici zde.

Reklama

Doporučované