Hlavní obsah

Přišlo mi spoustu e-mailů od nespokojených řidičů, řiká poslanec Kolovratník k nápadu na zdražení dálničních známek

Dražší dálniční známka? Duel Martina Kolovratníka (ANO) a Ondřeje Polanského (Piráti).Video: Markéta Bidrmanová , Seznam Zprávy

 

Reklama

„Negativní reakce ze strany řidičů mě překvapily,nečekal jsem to, trochu to dávám za vinu i společenské náladě, těmto dnům, kdy probíhají demonstrace. V těch e-mailech bylo hodně negativních emocí“, řekl v Duelu poslanec Martin Kolovatník, který navrhuje zdražení dalniční známky. „Pojďme zvyšovat cenu dálniční známky až s tím, jak poroste kvalita a hustota dálniční sítě, nemá to ekonomický efekt. Zatím zdražovaní nepodporuji“, oponoval mu pirátský poslanec Ondřej Polanský.

Článek

Dálniční známka by podle návrhu mohla citelně podražit. Ta roční pro osobní auta z 1 500 na 2 000 korun. Papírové kupony úplně zmizí, známky budou elektronické. To vše od roku 2022. Kolovratník tvdí, že se mu ale návh daří nespokojeným řidičům vysvětlovat.

„Když jsem těm lidem slušně a věcně vysvětlil, že to není z důvodu uzavírek, zúžení pruhu, ale protože právě probíhá intenzivní rekonstrukce, že se to modernizuje a proto je prosím o pochopení, tak v devadesáti procentech případů už mluvili smířlivěji,“ dodal Kolovratník.

Roční kupon pro osobní auta (do 3,5 t) může zdražit z 1 500 na 2 000 korun. Měsíční známka vyskočí ze 440 na 600 Kč. A dražší má být i desetidenní kupon. Místo 310 korun by řidiči nově platili 400.

„My zdražení nepodpoříme. Ta dálniční známka působí dojmem jakési daně, ale netvoří ten zásadní pilíř, měnit by se mělo mýto pro kamiony a podobně“, odmítá návh Pirát Polanský. Podle něj je zvednutí ceny jen čistě politickým rozhodnutím, sám by si ji ale koupil i za vyšší cenu, protože ji potřebuje.

„Dostal jsem i reakce od lidí, že by byli ochotni zaplatit i 2500 korun za tu známku, pokud bude ta síť dokončena“, hájil dál svůj návh Kolovratník. „Až odevzdáme supermoderní D1, pak máme právo zdražovat“ dodal.

Vyšší cena až po dokončení D1

Limity pro cenu kuponů se zvednou od roku 2022, kdy má být dokončená oprava hlavního dálničního tahu D1. „Dokud nebude hotová modernizace D1, bude stát roční kupon 1 500 korun. Zvyšování ceny by v tuto chvíli nebylo vůči řidičům fér,“ napsal na Twitteru ministr dopravy Vladimír Kremlík za hnutí ANO. O tom, že diskusi o zvýšení ceny dálničních známek je možné vést nejdříve po dokončení oprav na D1, mluvili lidovci.

Anketa

Co říkáte na dražší dálniční známku?
Koupím si ji, je to oprávněné
3 %
Koupím si ji, ale nesouhlasím s tím
49,8 %
Nekoupím si ji
47,2 %
Celkem hlasovalo 5252 čtenářů.

Sám Polanský ale nevěří, že temín dokončení D1 je realný. „Za současných okolností si myslím, že to bude tvat mnohem déle“, řekl v Duelu.

Kolovratník by si naopak na rok 2021 vsadil. „Vím, že náš pořad bude zaznamenám na věky věků, mohu se vsadit s kolegou třeba o sud piva“ řekl v nadsázce v debatě.

Kolovratníkův návrh znamená pouze zvýšení maximálního cenového limitu dálniční známky v zákoně, což by umožnilo změnu výše poplatku do budoucna. Se zdražením známky však už ministerstvo financí počítá ve svém návrhu státního rozpočtu.

Omezený provoz a Kolovratník ve službě

Během letních prázdnin omezí provoz na českých dálnicích přes 40 uzavírek. Největší komplikace lze čekat tradičně na dálnici D1, kde bude pokračovat modernizace pěti úseků. Tři opravované úseky budou pod dohledem radarů. Další větší omezení budou na dálnicích D8 a D11.

Ministr také chce, aby hlídky na motorkách budou uvizlým řidičům rozvážet vodu. „Mám řidičák i na velkou motoku a možná, že by nebylo pro nás politiky špatné něco takového si vyzkoušet v terénu, takže ano, veřejně se hlasím do služby“, odpověděl na otázku, zda by se zapojil do takové akce.

„Je to takový detail, že prakticky nemá cenu se tím déle zaobírat, ale je to hezká myšlenka, v zimě by mohl rozvážet čaj“, ohodnotil snahu ministra Polanský.

Reklama

Související témata:

Doporučované