Hlavní obsah

Další úder Babišovi. V ohrožení jsou i zemědělské dotace pro Agrofert

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

aktualizováno •

Finální verze druhého ze dvou auditů, které si Brusel nechal zpracovat ohledně střetu zájmů českého premiéra, je hotová. A ani tato zpráva nedopadla pro Andreje Babiše dobře.

Článek

Nejnovější audit se týká zemědělských dotací. Na to, že ho Brusel již dokončil, upozornil server Neovlivní.cz. Podle jeho zdrojů audit konstatuje, že Andrej Babiš je ve střetu zájmů a holding Agrofert kvůli tomu nemá nárok na zemědělské dotace z unijních fondů.

Audity, které se týkají střetu zájmů českého premiéra, jsou dva. Jeden se týká regionálních fondů, druhý zemědělských dotací. Oba dva už loni konstatovaly střet zájmů, Česko k nim ale dalo připomínky.

Finální verzi auditu ohledně regionálních fondů poslal Brusel do Prahy už loni. A potvrdil to, co už evropští auditoři říkali dříve – český premiér je ve střetu zájmů. Překlad jejich zprávy si můžete exkluzivně přečíst zde:

Nyní do Česka podle serveru míří finální verze i druhého z auditů.

„I tato finální zpráva konstatuje, že se český premiér zbavil Agrofertu jen naoko a nadále jej ovládá. Audit proto potvrdil, že je Andrej Babiš ve střetu zájmů. Agrofert tedy nemá nárok na zemědělské dotace z unijních fondů,” popsal závěry auditu zdroj, který server označuje jako vysoce důvěryhodný.

Do Prahy Brusel posílá šest kopií zprávy, která je kryta vodotiskem. Dokumenty jsou zatím v anglické verzi. Oficiální český překlad se připravuje.

Andrej Babiš dlouhodobě stanovisko Evropské komise striktně odmítá. Trvá na tom, že v žádném střetu zájmů není a holding Agrofert tedy má na dotace nárok. Některé z českých úřadů navzdory názoru Bruselu dál premiérovu koncernu peníze posílají.

Reklama

Doporučované