Hlavní obsah

Další Bludný Holanďan s uprchlíky. Loď Lifeline s 230 migranty neví, kam plout

Rozhovor s reportérem Jiřím Hoškem o nových číslech kolem migrantů.Video: Jiří Hošek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Loď Lifeline s více než dvěma stovkami migrantů na palubě, které odmítají vplutí do svých přístavů Itálie a Malta, dál čeká v mezinárodních vodách na diplomatické řešení své situace a také na doplnění zásob.

Článek

Podle agentury AFP o tom informovala německá nevládní organizace Lifeline, která si plavidlo pronajala.

„Čekáme na diplomatické řešení, probíhají rozhovory mezi různými státy o přijetí lodi Lifeline a trosečníků na její palubě,” řekl podle AFP mluvčí německé organizace Axel Steier. Žádné podrobnosti ohledně probíhajících jednání ale sdělit nechtěl.

Uvedl jen, že v neděli by měly připlout zásoby z Malty. V dodávce mají být vedle potravin také přikrývky a léky. Steier zároveň prohlásil, že loď zůstane v mezinárodních vodách, dokud se situaci, v níž se nachází, nepodaří vyřešit.

Itálie obvinila organizaci Lifeline, že jednala v rozporu s mezinárodním právem, když na palubu plavidla vzala migranty, místo aby se o ně postarala libyjská pobřežní stráž. Organizace na druhé straně trvá na tom, že pomohla v nouzi zhruba 230 trosečníkům, mezi nimiž je 14 žen a čtyři děti.

Steier rovněž odmítl tvrzení římských úřadů, že loď neoprávněně stáhla nizozemskou vlajku. Nizozemsko předtím ujistilo, že dotyčné plavidlo nefiguruje v jeho námořních rejstřících.

„Všechny naše dokumenty jsou v pořádku, všechno je legální,” prohlásil Steier. Potvrdil, že loď pluje pod nizozemskou vlajkou, a podivil se nad vznesenými obviněními.

Nalodili je přes varování

Lifeline nalodila přes dvě stovky migrantů začátkem týdne u libyjských břehů i přes varování italského ministra vnitra Mattea Salviniho, že ji Itálie nepřijme. Italská a libyjská pobřežní stráž posádce sdělily, ať zůstane v libyjských vodách a počká na loď z Libye. Ve čtvrtek se objevilo na sociálních sítích video, na němž Salvini prohlásil, že Lifeline uvidí Itálii jen na pohlednici a ať si posádka dopraví migranty kamkoli jinam. Předtím Salvini řekl, že by loď měla odplout například do Nizozemska, Francie nebo Británie.

Reklama

Doporučované