Hlavní obsah

Další byznys pro Čínu? reagují české firmy na bleskovou vládní novelu

Foto: Dan Materna / MAFRA / Profimedia', Profimedia.cz

Hamáček a Babiš se přišli podívat, jak první letadla dopravila do Česka ochranné prostředky z Číny. (Snímek z 20. března)

Reklama

aktualizováno •

Úprava zákona, která má zjednodušit nákupy roušek či respirátorů, schytala kritiku. Hnutí ANO z ní vycouvalo.

Článek

Rozčarování i obavy z dalších leteckých mostů z Číny. To jsou reakce českých firem a nevládních organizací na bleskovou novelu zákona o zadávání veřejných zakázek.

Změnu schválila vláda na pondělním jednání, už ve středu o ní měli hlasovat poslanci ve Sněmovně. Nakonec však po ostré kritice z mnoha stran poslanci vládního hnutí ANO avizovali, že novelu nepodpoří.

Vláda chtěla prosadit zákon ve stavu legislativní nouze. Má usnadnit třeba nákupy roušek či respirátorů v případě dalších pandemických vln. Umožňuje nakupovat rychle bez soutěže, podobně jako v nouzovém stavu. Návrh se dotýká takzvaných jednacích řízení bez uveřejnění.

Bleskový postup ale schytal kritiku českých výrobců. Obávají se, že si kabinet staví cestu pro další velké nákupy z Asie.

„Já té strategii nerozumím. Vypadá to, že si chtějí pokračovat v byznysech s Čínou. Z proklamací pomoci českému byznysu toho moc nezůstalo,“ uvedl šéf Asociace nanotechnologického průmyslu Jiří Kůs.

S novelou není spokojená ani Hospodářská komora České republiky. Se členy vlády už navrhované změny probírala minulý týden. „Naše připomínky nebyly brány v potaz a novelizace zákona přinesla úplně něco jiného, než byl původní záměr. Úprava bohužel nepřinese zjednodušení minimálně pro rychlé nákupy pro správu hmotných rezerv,“ uvedl mluvčí komory Miroslav Beneš.

Organizace navrhovala, aby vládní resorty mohly snáze nakupovat ještě tři měsíce po skončení nouzového stavu. „Výjimka by umožnila reagovat na naléhavou potřebu i po krizové situaci,“ stálo v připomínce komory.

Podle šéfa Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Hanáka vláda ohledně nákupu zdravotnických pomůcek jedná zbrkle. „Jsem docela zklamaný. Myslel jsem, že se z původních přešlapů na začátku krize poučila. Návrh novely se docela odklonil od původních připomínek resortů a dalších organizací. Gestor je Ministerstvo pro místní rozvoj. Počkám si, co z toho nakonec bude,“ sdělil.

Podobný názor sdílí Asociace malých a středních podniků a živnostníků. „Byli bychom rádi za zjednodušení nákupů zdravotnických pomůcek, ale ne na úkor transparentnosti,“ zdůraznil člen představenstva Pavel Vokáč.

Proti zákonu se postavila také organizace Transparency International. Varuje před miliardovými škodami i ohrožením bezpečnosti státu. „Ruší se povinnost zjišťovat základní kvalifikaci dodavatele. Stát by tak nemusel řešit, jestli dodavatel není odsouzený za trestný čin, jestli na sebe nemá insolvenci nebo jestli to není bílý kůň společnosti z Belize s nejasným vlastníkem. V tom vidím hlavní problém,“ uvedl právník organizace Jan Dupák.

Novela se netýká jen zdravotnických pomůcek. „Dalo by se podle ní nakupovat úplně všechno, což je obrovské riziko,“ doplnil.

Ministerstva zdravotnictví či vnitra mohla doposud nakupovat za miliardy třeba čínské roušky a respirátory díky nouzovému stavu. Ten ovšem 17. května končí. Po něm už bude možné vybírat firmy na základě tradičních výběrových řízení. Podléhají jasně daným termínům a pravidlům. Často to přináší dlouhé průtahy a spory. Vláda proto hledá způsoby, jak proces pro případ další pandemie zrychlit.

Transparency International kritizuje fakt, že kabinet rozhodl o tak důležité novele za jediný den. Podle organizace měl volit mnohem „čistší formu“. „Už současný zákon umožňuje nakupovat rychleji, nástroje tam jsou. Dají se také stanovit nějaké podmínky rychlejších nákupů pro případ hrozící pandemie. O tom všem se mělo diskutovat, ne schválit za pár dní,“ podivil se Dupák.

Seznam Zprávy opakovaně upozornily na problematické nákupy roušek či respirátorů v Číně. Týkaly se předražených zakázek, problematických prostředníků či certifikátů. Jen Ministerstvo zdravotnictví za pomůcky utratí téměř pět miliard korun. Výrobci a organizace se obávají, že novela další neprůhledné transakce posvětí. „Vláda zjistila, že když bude rychle z ruky zadávat neznámým firmám, tak se veřejnost začne ozývat. Tento postup si teď chce zlegalizovat,“ zdůraznil Dupák.

České firmy si už dříve stěžovaly, že jde vláda při nákupech až příliš na ruku Číně. Ač kabinet avizoval, že dá co nejvíc prostoru tuzemským výrobcům, podle nich se tak stále neděje.

Obávají se, že vláda už ani nevypíše avizovanou centrální zakázku za 9,8 miliardy korun.

Usuzují i z toho, že Ministerstvo vnitra poslední dubnový den vypsalo vlastní tendr za 1,4 miliardy. „Zakázka vůbec není koncipovaná pro menší výrobce. Požadují například 3,6 milionu roušek. K jejich dodávce se musíte zavázat pod penalizací. Prostě něco jiného, než avizovali,“ sdělil Kůs.

Vláda v posledních dnech tendr pro Správu státních hmotných rezerv řeší. Do skladů mají jít pomůcky na základě požadavků jednotlivých ministerstev.

Reklama

Doporučované