Hlavní obsah

Druhý muž ČSSD tvrdě vystartoval po Babišovi: Premiér to nezvládá

Výzva s Romanem Onderkou: Další čekání ČSSD, nebo konec vlády?Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

 

Reklama

Roman Onderka živě ve Výzvě Seznamu kritizoval premiéra a šéfa hnutí ANO, že dělá málo pro to, aby udržel pohromadě menšinový kabinet.

Článek

Ještě ve středu ráno se premiér Andrej Babiš vyjádřil celkem razantně: Řekl, že by večer, během schůzky s hlavou státu, rád ukončil krizi, kterou vyvolala neochota prezidenta Miloše Zemana chovat se, jak mu diktují ústavní zvyklosti.

Tedy vyhovět návrhu premiéra odvolat ministra kultury Antonína Staňka a na jeho místo jmenovat nominanta ČSSD Michala Šmardu. Jde o kroky, jimiž sociální demokraté podmiňují svou účast v koaliční vládě s hnutím ANO.

Večer bylo všechno jinak. Babiš z Lán ujel, vyhnul se otázkám novinářů. Z vyjádření na sociálních sítích pak bylo patrné, že nedosáhl žádného posunu. A že si prezident vzal dalších více než čtrnáct dní, během kterých hodlá přemítat, zda návrhu jmenovat Šmardu vyhoví, nebo ne.

Podle prvního místopředsedy ČSSD Romana Onderky je to jasné znamení, že Babiš je oproti Zemanovi slabým hráčem.

„Pan premiér by měl být více aktivní ve vztahu k tomu, jestli chce udržet menšinovou vládu se sociální demokracií,“ komentoval události ve Výzvě Onderka. „Řeknu to takhle: Čím slabší premiér, tím silnější prezident. A Miloš Zeman, prezident České republiky, teď zkouší, kam až lze zajít ve standardu přímo zvoleného prezidenta.“

Babišovy handicapy

Onderka, který sám sebe označuje za „býka, který rozráží zdi“, dále tvrdě kritizoval Babiše za jeho neschopnost situaci rozetnout. „Předsednictvo ČSSD vyzvalo Andreje Babiše, aby se více snažil. A aby tu situaci v co nejkratší době vyřešil. Jak se ukazuje, pan premiér to nějak nezvládá.“

Není podle něj dost razantní. „Vidíme, že Andrej Babiš má handicapy. Ať je to stará kauza Čapí hnízdo nebo teď nová kauza možného daňového úniku v rámci reklamy na Čapím hnízdě. Jsou to audity z Bruselu. A další a další věci. A tento handicap se promítá do komunikace mezi premiérem a prezidentem. A znovu říkám: Čím slabší premiér, tím silnější prezident,“ uvedl Onderka.

„Zeman by žalobu dávno podal“

K tomu, jak by mohl premiér tlačit na prezidenta, Onderka řekl: „Babiš má několik možností. A jedna z nich je kompetenční žaloba, kterou může zamávat. A může se chovat jako premiér, který není ovlivňován. Mimochodem, jak znám Miloše Zemana, tak kdyby byl on v této situaci, je kompetenční žaloba dávno venku.“

Ač Onderka v rozhovoru pro Seznam označil opakovaně Babiše jako viníka současné vládní krize, řekl, že lidé mohou být s vládou spokojeni. Vypočetl, čeho všeho podle něj sociální demokraté ve společném kabinetu dosáhli. Byť jim úspěch málokdo připisuje.

„Andrej Babiš se svojí marketingovou strategií, obrovskými penězi a obrovským vlivem dokáže sociální demokracii překrýt. Dokáže ty věci prodávat lépe než my, než jakákoli jiná politická strana v Česku. Přesto jsme odvedli kus dobré práce,“ myslí si Onderka.

Celý rozhovor si pusťte v úvodním videu.

Reklama

Doporučované