Hlavní obsah

Další chyba v datech o covidu: nakazit se měli i 120letí Češi

Oficiální data o koronaviru opět obsahují chyby. V Česku se podle nich nakazilo koronavirem jedenáct občanů ve věku 109 a více let. ÚZIS slíbil prošetření, hygiena odkázala na hromadný e-mail.

Reklama

Článek

Zhruba před měsícem se podle tabulek krajských hygienických stanic nakazil koronavirem muž z Vyškovska. O dva dny později testy odhalily nemoc covid-19 u muže z Trutnovska. Nic zvláštního, nakažených v té době přibývalo denně přes deset tisíc. Zarážející je však věk. Podle tabulek bylo oběma mužům v době zanesení do záznamů 120 let.

Jen od druhé poloviny října se podle oficiálních dat nakazilo 11 lidí ve věku 109 let a více. Právě 109 je přitom nejstaršímu člověku v České republice – paní Marii Holíkové, která narozeniny oslavila letos v červenci. S největší pravděpodobností tedy jde o chybu vzniklou špatným vyplněním údajů.

Redakce Seznam Zpráv se s dotazem, jak chyby mohly vzniknout, obrátila na vybrané krajské hygienické stanice, odpovědí se však nedočkala. Při upozornění na pravděpodobný omyl reagovaly různě – od proaktivní snahy situaci řešit až po zcela odmítavé. Na jedné z nich zaměstnanec stanice redaktory odkázal na kontaktní e-mail zaštiťující veškerou koronavirovou komunikaci se slovy „napište si tam třeba stížnost, když připojíte telefon, možná se vám i někdo ozve“.

Podobný dotaz Seznam Zprávy směřovaly i na Úřad zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Ten slíbil, že situaci prošetří a o výsledku bude redakci informovat.

Špatná čísla? Nic nového

Nejde o první nesrovnalosti v koronavirových číslech. Například v srpnu proběhlo několik revizí, při kterých byly zpětně upraveny nejen počty vyléčených, ale i vyléčených a zemřelých. Přepočet aktivních případů a zejména zpětné doplnění vyléčených tehdy instituce vysvětlovaly tím, že kvůli vytíženosti hygienické stanice nestíhají tuto sekci udržovat plně aktuální. Vyléčení jsou pak v pořadí důležitosti na nižším stupni než nově nakažení nebo zemřelí.

Vláda si za způsob, jak obhajovala zpětné úpravy, vysloužila vlnu kritiky. Podle vedoucího Katedry informačních technologií na VŠE docenta Oty Novotného se s chybami při vytváření podobných modelů musí počítat, zároveň však má být připravený systém jejich odstraňování. Nesrovnalosti je podle něj potřeba správně komunikovat a vysvětlit, kde vznikly a jak byly opraveny. „Pokud tohle není, uživatelé přestanou okamžitě datům důvěřovat,“ vysvětloval v srpnu docent.

Věková struktura nakažených

Za celou dobu epidemie se v České republice nakazilo nejvíc lidí ve věku 45-54 let. To je zároveň věková kategorie, do které patří nejpočetnější generace. Je tedy logicky nejvíce zastoupená i ve vzorku nakažených.

Nakažených nad 85 let vykazuje ministerstvo celkem přes 13 tisíc. Sto a více má být 84 nakaženým.

Reklama

Doporučované