Hlavní obsah

Další covid experiment na lidech. Vědci je nakazí a budou zkoumat imunitu

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Oxfordská univerzita oznámila, že ještě tento měsíc začne se studií, v rámci níž budou vědci záměrně a kontrolovaně infikovat covidem-19 dobrovolníky. Tentokrát se zapojí jen lidé, co už si nemocí v minulosti prošli.

Článek

Celkem 64 mladých dobrovolníků, kteří už v minulosti prodělali covid-19, v rámci první fáze studie zaštítěné Oxfordskou univerzitou dostanou v podobě spreje do nosu dávku viru SARS-CoV-2. Oxford spuštění studie oznámil na svých stránkách na začátku tohoto týdne.

Spojené království je první zemí na světě, kde úřady studie zahrnující úmyslné nakažení dobrovolníků novým koronavirem povolily. Tak se stalo už v únoru a nově oznámená studie je už druhá svého druhu v pořadí.

Nově ale viru budou vystaveni lidé, kteří se už v minulosti nakazili, což má pomoct lépe pochopit, jak reaguje lidské tělo a imunita na druhé setkání s virem. „Studie bude mít dvě fáze, z níž každá bude s jinou skupinou dobrovolníků. První začne už v dubnu a dobrovolníci v jejím rámci dostanou nejnižší dávku viru. Druhá naváže v létě a tam budou účastníci infikováni standardní dávkou,“ píše v oznámení Oxfordská univerzita s tím, že celá studie potrvá 12 měsíců.

Cílem tak je v první řadě zjistit, za jakých okolností je reinfekce možná, jak probíhá a jak na ni reaguje imunitní systém. To by mohlo přinést poznatky klíčové i pro fungování vakcín nebo léčby.

Dobrovolníci musí být všichni plně zotavení, zdraví a ve věku mezi 18 a 30 lety, aby bylo riziko těžkého průběhu co nejnižší. Všichni budou pod pečlivým dohledem lékařů a podstoupí nejrůznější vyšetření včetně CT plic nebo magnetické rezonance. V izolaci zůstanou dobrovolníci nejméně 17 dní. Karanténu však neopustí nikdo dřív, než bude jisté, že není infikovaný a nemůže šířit virus dál. Každý, kdo onemocní a projeví se u něj příznaky, bude zároveň automaticky léčen koktejlem protilátek od společnosti Regeneron.

Britové tento druh výzkumů nazývají „challenge studies“ a jejich přístup je takový, že ač s ním nutně souvisí rizika, očekávané přínosy v podobně unikátních dat je převyšují.

„Challenge studies nám řeknou věci, které ostatní nemohou, protože infekce jsou v jejich rámci na rozdíl od těch přirozených striktně kontrolované. U znovu nakažených dobrovolníků budeme přesně vědět, jak jejich imunitní systém zareagoval na první nákazu, kdy se ukáže infekce druhá a jaké množství viru ji vyvolalo,“ řekla k tomu Helen McShaneová, vakcinoložka z Oxfordu.

Všichni dobrovolníci totiž projdou sérií vyšetření už před zahájením pokusu, aby se o hladině jejich protilátek zjistilo co nejvíc informací. To je jedna z věcí, které ostatní studie jednoduše nemohou poskytnout. Jejich výpovědní hodnota je navíc často zastřená celou řadou možných zkreslujících faktorů a neznámých. Britští vědci si právě proto od challenge studies slibují, že zaplní dosud stále velkou mezeru v klíčových znalostech o imunitní reakci na covid-19.

Nově oznámená studie je velmi podobná té, co Britové oznámili v únoru. U té je cílem zkoumat například minimální virovou nálož potřebnou k propuknutí infekce a další reakce lidského těla. Nabízí se tak i možnost porovnání výsledků z první a druhé studie, což oba experimenty dělá ještě cennější. Žádné výsledky únorové studie ale ještě nebyly publikovány.

Reklama

Související témata:

Doporučované