Hlavní obsah

Další dějství bitvy o Lidový dům. V ČSSD už se mluví o prodeji ikonického sídla

Reportéři Seznamu: Spor o Lidový dům, sídlo ČSSD, může pokračovat.Video: Lukáš Sál

 

Reklama

Po více než dvou letech se Nejvyšší soud bude znovu – a brzy – moci vrátit ke sporu mezi ČSSD a rodinou zesnulého advokáta Zdeňka Altnera. Dědici se dohodli, kdo a jak bude ve sporu pokračovat.

Článek

Nejde o málo: Podle dřívějšího verdiktu má sociální demokracie vyplatit za služby svého někdejšího právníka téměř 338 milionů korun. Což je částka, kterou strana, již oslabily volební neúspěchy a odliv zájmu sponzorů, i navzdory vládnímu angažmá zkrátka nemá.

„Už za Bohuslava Sobotky vznikl v sociální demokracii úsporný program, škrtalo se, v krajích se propouštělo,“ připomíná reportér Seznamu Radek Nohl. „Teď už i někteří členové sociální demokracie, včetně těch z vedení, mluví o tom, zda by se sídlo strany, tedy Lidový dům, nemělo prodat.“

338 milionů korun nyní již zesnulému právníkovi Zdeňku Altnerovi přiznal už v roce 2016 Městský soud v Praze. Šlo o odměnu za zastupování sociální demokracie ve sporu o vlastnictví pražského Lidového domu.

Vedení strany svého času souhlasilo s tučnou odměnou, pak se však partaji nechtělo platit. „Sociální demokraté byli zkrátka paličatí a nechtěli dát Altnerovi částku, kterou žádal a na níž se domluvili. Načež se pro ČSSD celý případ zhoršil tím, že začaly nabíhat úroky. A Městský soud v Praze mimo jiné i tyto úroky Altnerovi přiznal. Čímž se celá částka zásadně zvýšila,“ doplňuje Nohl.

I proti tomuto rozsudku se ČSSD rozhodla bránit a podala dovolání. Na podzim roku 2016 pak Altner zemřel a kvůli dědickému řízení a poté i sporům mezi dědici se kauza zastavila. Nyní se dědicové dohodli, jak dál postupovat, (psali jsme zde »), a Nejvyšší soud tak může rozhodnout, jestli vyplacení částky stvrdí.

Podrobnosti v rozhovoru Radka Nohla s investigativní novinářkou Sabinou Slonkovou v úvodním videu.

Interview je součástí pořadu Reportéři Seznamu, který můžete sledovat v premiéře každé druhé úterý od 21:00 na TV Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod ZDE.

A sledujte nás také na Facebooku.

Reportéři Seznamu 29. 1. 2018: S Radkem Nohlem o dědictví, které zasáhne ČSSD. S Václavem Dolejším o kauzách kancléře Mynáře. Stamilionové potíže MPSV. A rada na hory.Video: Lukáš Sál, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované