Hlavní obsah

Další dějství kauzy Oleo Chemical: bod pro třinecký Temperatior

O zkrachovalou chemičku Oleo Chemical z Liberce už osmým rokem bojují firmy Ravak a Temperatior.

Reklama

Městský soud v Praze schválil reorganizační plán zkrachovalé chemičky Oleo Chemical. V roky trvající bitvě mezi firmami Ravak z Příbrami a Temperatior z Třince se tak skóre přepsalo ve prospěch třinecké společnosti.

Článek

Firma Oleo Chemical z Liberce, která jako jediná v Česku provozuje zavedenou výrobu biopaliv 2. generace, je od roku 2011 v insolvenci a od února roku 2017 v úpadku. Soudy dosud nebyly schopny rozhodnout, jestli se má bankrot řešit konkurzem, jak chce šéf Ravaku Jiří Kreysa, nebo reorganizací, která vyhovuje investorovi Grzegorzi Hótovi z firmy Temperatior.

Právě Hótův Temperatior chce Oleo Chemical v rámci reorganizace převzít jako jeho strategický investor. „V aktuálním rozhodnutí o schválení reorganizačního plánu Městský soud v Praze stejně jako Vrchní soud v Praze potvrdil zákonnost a poctivost předloženého reorganizačního plánu. Dále též konstatoval, že předložený reorganizační plán je spravedlivý ke všem skupinám věřitelů a z pohledu uspokojení pro věřitele představuje jednoznačně výhodnější řešení než konkurz,” uvedl k aktuálnímu rozhodnutí mediální zástupce Temperatior Karel Samec.

Schváleno, zrušeno, schváleno...

Městský soud v Praze povolil reorganizaci Oleo Chemical od roku 2017 už celkem počtvrté. Třikrát s tímto verdiktem neuspěl – dvakrát ho v odvolacích řízeních na podnět Ravaku zamítl Ústavní soud. A jednou Vrchní soud v Praze zamítl rozhodnutí o schválení reorganizačního plánu. Letos v červenci městský soud „změnil právní názor“ a zkusil poslat Oleo pro změnu do konkurzu. Jeho rozhodnutí ovšem zrušil na konci října Vrchní soud v Praze, čímž se reorganizace vrátila do hry.

Teď navíc soud potvrdil i původní reorganizační plán, čímž se reorganizace pro Oleo stává stále pravděpodobnějším scénářem. Ravak proti ní ale nepřestává bojovat. Proti poslednímu rozhodnutí se hodlá opět odvolat.

Oleo Chemical

Závod na výrobu bionafty FAME, která se přimíchává do motorových dieselů.

FAME se vyrábí z kafilačních odpadů dovážených do ČR ze zahraničí.

Jde o biopalivo 2. generace prosazované nyní Evropskou unií na úkor např. řepky.

O vstupu do Olea jednal před lety Agrofert, nyní o převzetí nemá zájem.

„Nadřízené soudy nám již několikrát daly za pravdu. Rovněž analyzujeme, jakými dalšími právními prostředky můžeme zabránit Temperatioru de facto odcizit Oleo pomocí podvodných pohledávek a pochybné a nepoctivé reorganizace. To vše v situaci, kdy Vrchní soud v Praze přinutil Městský soud v Praze naprosto změnit názor, tedy nepoctivou reorganizaci bez jediné změny ve spisu označit v novém, opačném rozhodnutí za poctivou,“ sdělil Seznamu mediální zástupce Ravaku Jan Vávra.

Jak dodal, společnost Ravak se patrně znovu obrátí na Ústavní soud. Podle firmy Vrchní soud v Praze nesplnil povinnosti uložené jeho rozhodnutími.

Reklama

Související témata:

Doporučované