Hlavní obsah

Ústavní soud zrušil třetí a čtvrtou vlnu EET, vláda musí přijít s novou verzí

Ústavní soud odložil třetí a čtvrtou vlnu EET, zákon nezrušil.Video: Háta Sassmannová

 

Reklama

Zákon o EET jako celek podle Ústavního soudu splňuje svůj cíl, což je účinný výběr daní a narovnání podnikatelského prostředí. Žádá ale jeho úpravy.

Článek

Ústavní soud zrušil plánovaný začátek třetí a čtvrté etapy elektronické evidence tržeb (EET). Škrtl i několik dalších ustanovení. Jako celek ale zákon o EET u soudu obstál a platí.

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) je hlavní právě to, že norma zůstala v platnosti. Spokojeni s rozhodnutím jsou ale většinou i politici, kteří EET kritizují a žádají její zrušení. Těší je, že soudci zrušili „náběh“ třetí a čtvrté vlny a podmínili její začátek vymezením výjimek v zákoně.

Nová ministryně financí Alena Schillerová prohlásila, že rozhodnutí Ústavního soudu respektuje a že dokonce zapadá do plánovaných úprav zákona o EET, s nimiž chce stát přijít.

EET začala platit 1. prosince 2016 pro restaurace a ubytovací zařízení a od letošního března je povinná pro podnikatele ve velkoobchodu a maloobchodu, to se po dnešku nemění. Třetí vlna se měla od března 2018 týkat třeba stánkového prodeje, občerstvení bez stolů a židlí, farmářských trhů, dále služeb účetních, advokátů či lékařů. Od června 2018 se do systému měli zapojit také vybraní řemeslníci.

Třetí a čtvrtá vlna není podle nálezu ústavních soudců sama o sobě protiústavní, ale může začít až po důkladnějším zvážení dopadů a vymezení výjimek přímo v zákoně, nikoliv jen ve vládním nařízení.

Krok si hned vysloužil kritiku, a to i ze strany prodejců registračních pokladen. „Dnešní vyjádření Ústavního soudu ČR považujeme tímto za velmi nešťastné a komplikované. Zaprvé tím dojde k výraznému pokřivení trhu, kdy jedna skupina podnikatelů bude mít nadále povinnost evidovat tržby, zatímco druhá nikoliv. Tím se popírá základní smysl EET. Velmi negativně pak toto rozhodnutí dopadne na poskytovatele pokladních systémů,” uvedl pro Seznam Zprávy provozní ředitel KASAmax Martin Laštovica.

Ústavní soud odložil další vlny EET:

Ústavní soud odložil třetí a čtvrtou vlnu EET. Video: Háta Sassmannová

Laštovica dále předpokládá, že stát bude muset nyní čelit vlně žalob od podnikatelů, kteří se již na spuštění druhé a třetí vlny EET připravili, a budou tak požadovat náhradu škody.

Za úplné zrušení zákona se postavilo hned pět ústavních soudců. Podle nich je elektronická evidence protiústavní zásah do podnikatelského prostředí. Zůstali ale v menšině. I tak ale rozhodnutí soudu potěšilo například poslance za ODS Marka Bendu. „Měli jsme pravdu. EET je možná účinný nástroj, ale špatně připravený. Soud nám vyhověl ve velké části,“ řekl novinářům.

Reklama

Doporučované