Hlavní obsah

Další dodavatel chce kličkou vnutit svým klientům účty podle burzy

Foto: Pixabay.com

Ceny elektřiny prudce vyskočily (ilustrační fotografie).

Reklama

Firma Armex Energy, která dodává elektřinu a plyn, mění klientům stávající produkt na tarif kopírující velkoobchodní ceny. Tato praktika přitom stála Bohemia Energy místo na trhu. Armex však říká, že má nakoupeno.

Článek

Dodavatel elektřiny a plynu Armex Energy chce většině svých zákazníků změnit jejich dosavadní produkt na tarif navázaný na velkoobchodní ceny energií. Protože ceny těchto komodit na burze jsou aktuálně na maximu, zákazníkům tak zdraží elektřinu i plyn.

Společnost k tomu využívá změnu všeobecných obchodních podmínek, kterou však obchází znění smlouvy, již se zákazníkem uzavřel. Armex Energy chce totiž měnit produkt i odběratelům s dlouhodobě fixovanou cenou. SZ Byznys se proto ozval klient Armexu.

„Nám zákazníkům, kteří jsme měli smlouvy na dobu určitou s fixovanou cenou, tento měsíc oznámila, že od 15. listopadu 2021 přechází na nové obchodní podmínky a nový ceník podle aktuálních cen elektřiny a plynu na burze, což je pro nás zákazníky extrémně nevýhodné a hlavně to porušuje předchozí smlouvu,“ uvedl Milan.

Podle Energetického regulačního úřadu dodavatel nemůže klientovi jednostranně změnit produkt, pokud si toto právo nesjednal ve smlouvě v době, kdy ji se zákazníkem uzavíral. V tuto chvíli se nemůže odvolávat ani na změnu všeobecných obchodních podmínek. Co je psáno ve smlouvě, je totiž nadřazeno obchodním podmínkám.

„Je-li rozpor mezi smlouvou a obchodními podmínkami, jsou rozhodující ustanovení smlouvy. Když například dodavatel jednostranně zvyšuje cenu a odvolává se na ustanovení obchodních podmínek, které jsou ale v rozporu se smlouvou, kde je jednoznačně sjednán závazek dodavatele dodávat spotřebiteli energii po určitou dobu za garantovanou fixní cenu, platná jsou ustanovení smlouvy,“ uvádí regulátor.

Dle vyjádření ředitele a spoluvlastníka Hynka Sagana tímto krokem společnost Armex Energy reaguje na aktuální energetickou krizi, kdy se ceny elektřiny i plynu vyšvihly rychle nahoru. „Změnu podmínek jsme se snažili co nejvíc oddálit. Přehřátý trh se ale neochladil a ceny dále rostly. Poptávka je vysoká, energií je vzhledem k závislosti na ruském plynu málo,“ uvedl Sagan.

Je přesvědčen, že tarif kopírující velkoobchodní ceny je pro zákazníky výhodný, ačkoliv jiní obchodníci považují nabídku spotových cen za nekalou praktiku. „Já třeba za nekalou praktiku považuji i pouhé doporučení pro zákazníky přejít na ceny denního, tzn. spotového trhu,“ řekl marketingový šéf Centropolu Jiří Matoušek v nedávném rozhovoru pro SZ Byznys.

Sama Armex Energy tvrdí, že nakupuje elektřinu dlouhodobě dopředu, až na tři roky, a nasmlouvané dlouhodobé kontrakty doplňuje průběžnými nákupy.

„V současné době máme uzavřeno 100 procent pozic pro naše zákazníky na rok 2021 i rok 2022. Máme dostatečnou kapacitu na to, abychom přijímali nové zákazníky, kteří jsou dnes odkázáni na tarif dodavatele poslední instance,“ popisuje Sagan.

Dodavatel argumentuje tím, že jej před rozhodnutí převést zákazníky na jiný tarif postavila energetická politika Evropské unie. „Museli jsme se rozhodnout, zda zdražíme fixní ceny stávajících produktů, nebo zákazníkům změníme produkt,“ uvedl Sagan. Zákazníci však podle něj mohou nabídku bez sankce odmítnout a přejít k jinému dodavateli.

Případ Armex Energy však připomíná praktiku skupiny alternativních dodavatelů Bohemia Energy. I ona měnila bez souhlasu klientů jejich dosavadní produkt na spotový tarif za pomoci kličky s všeobecnými obchodními podmínkami.

Neměla totiž pro své zákazníky nakoupený dostatek energie dopředu, a doplatila tak na rostoucí velkoobchodní ceny. Vysoké ceny energií dohnaly ke konci i další firmu Kolibřík Energie, která je dceřinou společností Armex Group.

Armex Energy má více než 24 tisíc odběrných míst. Společnosti Bohemia Energy a Kolibřík Energie měly dohromady přes 930 tisíc odběrných míst. Jejich zákazníci nyní spadli k dodavatelům poslední instance.

Reklama

Doporučované