Hlavní obsah

Další dopad pandemie. Zařídit dětem prázdniny je nově nedosažitelný luxus

Foto: Profimedia.cz

Poslat děti na tábor? Pro některé rodiče i kvůli pandemii letos finanční problém. (Ilustrační snímek.)

Reklama

Našetřit několik tisíc korun na letní tábor je nyní pro řadu rodičů problém. Někteří přitom spadli do finančních potíží poprvé až nyní kvůli koronaviru.

Článek

Pro některé děti představuje letní tábor jedinou dovolenou, v niž mohou doufat. Pro jejich rodiče je to ovšem zároveň finanční výdaj, na který nejsou schopni našetřit. Do zoufalé finanční situace se podle sociálních pracovníků dostávají nově kvůli pandemii i rodiny, které problémy s penězi zažívají poprvé. A nevědí si s tím rady.

Článek si můžete poslechnout i v audioverzi.

„Tábor vychází na 3790 korun. Jsou to peníze, které jsou těžko sehnatelné,“ přiznává paní Lucie, která se obrátila s žádostí o pomoc na charitativní projekt Patron dětí spadající pod Nadaci Sirius. Podobně mluví i další žadatelky o pomoc.

„Tábor je už nad mé finanční možnosti, i když chodím do práce a pracuji přesčas, tak toto nedám,“ líčí další oslovená matka. Zejména z obavy, aby se její dítě nestalo terčem posměchu ostatních, nechce, aby bylo zveřejněno ani její křestní jméno, redakce ho ovšem zná. Jde o samoživitelku, která žije se čtyřmi dětmi v pronajatém bytě. Vedle nájmu a jídla se ženě daří zaplatit dětem i kroužky, na tom podle svých slov trvá, aby nedělaly „lotroviny“.

I další oslovená matka, která se musela obrátit o pomoc na Patrona dětí, potvrzuje, že částka (tentokrát 3 500 korun) za tábor je pro ni nereálná. „I kdybych to sbírala po stovkách, tak bych na to šetřila strašně dlouho,“ podotýká žena, která má aktuálně příjem pouze z rodičovské dovolené. „Dcera má hodně zdravotních potíží, takže jí to pomůže hlavně psychicky,“ dodává.

Ovšem i ostatní ženy zdůrazňují, že tábor pro jejich děti představuje mnohem více než jen výlet do přírody. Zejména proto se rozhodly žádat o pomoc.

Epidemie ustupuje, potíže zůstávají

Právě poslední citovaná žena na rodičovské dovolené si stěžuje, že situace se jí zhoršila i kvůli ekonomickým dopadům pandemie. „Je problém si najít práci na částečný úvazek,“ říká matka s tím, že buď jsou školy a školky zavřené, nebo není žádná pracovní příležitost.

A jak dosvědčují i pracovníci, kteří se snaží rodičům v tísni pomáhat, žádosti o pomoc s financováním letních táborů jsou letos jedním z ukazatelů, jak tvrdě ekonomicky dopadla pandemii na část obyvatel.

Výkonná ředitelka Patrona dětí Edita Mrkousová podotýká, že za tříletou existenci dostala v posledních týdnech nejvíce zoufalých proseb o pomoc.

„Nikdo nedokáže mávnout kouzelným proutkem a vymazat spolu se zlepšující se epidemiologickou situací finanční problémy. Ty se dotkly i těch rodin, které je před pandemií v takové míře neměly,“ líčí Mrkousová. Dodává, že se často setkává s rodiči, kterým došly veškeré úspory a ani státní podpora neumí situaci zvrátit. Někteří rodiče navíc stále čekají na proplacení ošetřovného za duben.

Zaměstnavatelé odsoudili více otce

O tom, že se do finančních problémů noří rodiny, které před pandemií netrpěly nedostatkem peněz, mluví i Pavel Šimon, vedoucí Šance pro rodinu a Centra náhradní rodinné péče v Charita ČR.

„Rozdíl je v tom, že do toho spadli lidé, kteří nejsou zvyklí žádat o pomoc. Nevědí, že existují nadace a sociální služby, které jim mohou pomoci. A je to pro ně větší beznaděj,“ vysvětluje.

Nejedná se jen o problém matek samoživitelek. Pavel Šimon upozorňuje, že dopady pandemie významně postihly i otce. „U mužů samoživitelů pracujících třeba v nějaké technické firmě to odsouzení bylo ještě větší. Když všichni chlapi chodili do práce a samoživitel jeden týden přišel a druhý ne, podle toho, kde měl děti, byl to problém,“ říká vedoucí Šance pro rodinu. Takoví otcové pak přicházeli o práci.

Reklama

Doporučované