Hlavní obsah

Další důvod, proč skoncovat s uhlím: cena zelených zdrojů stále klesá

Foto: Profimedia.cz

ilustrační foto.

Reklama

Bod obratu. Do roku 2030 by náklady na sluneční a větrnou energii mohly být trvale levnější než náklady na energii z uhlí.

Článek

Stále klesající náklady na výrobu energie z obnovitelných zdrojů znamenají zlom v globálním přechodu na nízkouhlíkovou variantu. Budování nových solárních nebo větrných farem bude v dohledné době levnější, než provozování existujících uhelných elektráren. Informaci přinesla Mezinárodní agentura pro obnovitelné zdroje energie (IRENA).

Agentura předpokládá, že stále nižší a atraktivnější ceny obnovitelných zdrojů ve vztahu k výrobě energie z fosilních paliv by mohly vládám pomoci přijmout ekologická opatření a zároveň pomoci k zotavení z ekonomického šoku v postpandemickém světě. „Dosáhli jsme důležitého bodu obratu,“ uvedl ve svém prohlášení generální ředitel IRENA Francesco La Camera.

Přestože vědci upozorňují, že svět potřebuje přechod na ekologičtější varianty výroby energie zrychlit, aby zmírnil nejhorší dopady změny klimatu, výroční zpráva agentury se sídlem v Abú Dhabí ukazuje, že vítr a sluneční energie jsou stále více konkurenceschopné pouze z hlediska ceny.

Agentura zjistila, že více než polovina obnovitelných zdrojů přidaných v roce 2019 dosáhla nižších nákladů na energii než nejlevnější nové uhelné elektrárny.

Výsledky rovněž naznačují, že průměrné náklady na výstavbu zdrojů nové solární fotovoltaické a větrné energie na pevnině nyní stojí méně než udržení provozu mnoha již provozovaných uhelných elektráren. Také to posiluje důvod pro postupné vyřazování uhlí.

Autoři zprávy spočítali, že svět by mohl ušetřit až 23 miliard dolarů ročně, kdyby využil větrné a solární elektrárny na moři. Ty by mohly nahradit nejdražších 500 gigawattů energie z uhlí, nejčastěji vyráběné v Číně, Indii, Ukrajině, Polsku, Jižní Koreji, Japonsku, Německu a Spojených státech. Zároveň by přibližně o pět procent klesla celková produkce emisí oxidu uhličitého.

Náklady na sluneční a větrnou energii by mohly být trvale levnější než běžné náklady na spalování uhlí a výrobu energie z něj do roku 2030. Trend je z velké části určován technologickým pokrokem a rostoucí velikostí realizovaných projektů. Fotovoltaická energie zaznamenala od roku 2010 pokles nákladů o 82 procent a větrná energie na pevnině o 39 procent, píše agentura.

Reklama

Související témata:

Doporučované