Hlavní obsah

Další dva podezřelí kvůli útoku v Manchesteru. Britská policie střeží o víkendu stovky akcí

V Manchesteru byli zadrženi další dva podezřelí.

 

Reklama

Britská policie zatkla v Manchesteru další dva podezřelé. V souvislosti s pondělním bombovým útokem, který si vyžádal 22 obětí, policie podle BBC vyslýchá už 11 lidí.

Článek

Policisté zasahovali naposledy dnes časně ráno. Zadrželi dva muže ve věku 20 a 22 let poté, co si řízenou explozí uvolnili vstup do domu v Cheetham Hill v Manchesteru. Prohledali také další dvě budovy ve městě.

O několik hodin později policie evakuovala část čtvrti Moss Side na jihu Manchesteru, kde se na místo dostavil tým pyrotechniků. Sama policie uvedla, že evakuace souvisí s prohledáváním budovy ve čtvrti.

Premiérka Therese Mayová nicméně po svém návratu ze summitu G7 do své pracovny v Downing Street ohlásila, že policejní aktivity umožnily snížit stupeň teroristického ohrožení, a to z nejvyššího „kritického" stupně, představujícího bezprostřední nebezpečí, na předchozí „závažný", který považuje hrozbu útoku za velmi pravděpodobnou. Ozbrojené vojenské hlídky se podle premiérky mají z ulic stáhnout po pondělní půlnoci.

Kvůli teroristickému útoku v Manchesteru už britská policie zadržela celkem 13 lidí, dva z nich mezitím ale bez obvinění propustila. Ačkoli ohrožení terorismem zůstává na nejvyšším stupni, nemá vláda informace, že by některé z akcí o nadcházejícím víkendu hrozil atentát.

Wembley pod dohledem policistů

Ozbrojení policisté budou o víkendu střežit stovky akcí po celé Británii. Bezpečnostní opatření se posilují například v souvislosti s finále fotbalového poháru ve Wembley v Londýně, na stadionu Hampden Park v Glasgow a kvůli silničnímu běhu Great Manchester Run.

Úroveň teroristického nebezpečí byla po pondělním atentátu zvýšena na nejvyšší možnou. Komisař Mark Rowley, jenž patří k policejním velitelům, kteří jsou pověřeni bojem proti terorismu, v pátek uvedl, že nastal obrovský pokrok ve vyšetřování sítě podezřelých, stojících za sebevražedným útokem.

Policie podle něj přezkoumala bezpečnost více než 1300 víkendových akcí po celé zemi a lidé si mají být jisti, že udělala vše pro to, aby je ochránila. Nasazeno má být mnohem více strážců zákona, ať už neozbrojených či ozbrojených.

Asi tisícovku ozbrojených policistů uvolnilo od plnění jiných povinností rozhodnutí nasadit armádu k ochraně klíčových míst, včetně Buckinghamského paláce a parlamentu.

Reklama

Související témata:

Doporučované