Hlavní obsah

Další džihádistka chce domů ze Sýrie. O návrat žádá Američanka, která vyzývala k zabíjení Američanů

Americká džihádistická nevěsta se chce vrátit zpět do vlasti.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Američanka z Alabamy, která přidala k IS v Sýrii, se chce vrátit zpět do vlasti. Hoda Muthanaová tvrdí, že „kdysi měla vymytý mozek".

Článek

Hoda Muthanaová z americké Alabamy se v listopadu roku 2014 ve 20 letech přidala k IS, protože věřila, že „dělá věc, která je dobrá pro Alláha“. Nyní se chce vrátit zpět do vlasti, píše The Guardian. Kdysi agresivní online agitátorka islamismu uvádí, že jí vymyli mozek, a chtěla by se vrátit zpět ke své rodině. Muthanaovou zajali kurdští bojovníci nedaleko poslední bašty bojovníků IS, převezli ji do uprchlického tábora, ve kterém je odhadem 39 tisíc lidí. Zhruba 1500 z nich jsou zahraniční manželky džihádistů, Muthanaová je mezi nimi podle Guardianu jediná Američanka.

V rozhovoru, který Muthanaová poskytla serveru The Guardian, říká, že špatně porozuměla své víře. Kromě toho si její tehdejší přátelé mysleli, že následují islám, přičemž pouze slíbili věrnost IS. „Byli jsme vlastně ignoranti a pak se z nás stali džihádisté,“ řekla Muthanaová, „Myslela jsem si, že dělám správnou věc pro Boha.“

Američanka na sebe strhla pozornost svým útěkem do Sýrie, kde se vdala za australského bojovníka IS. Ten byl ale nedlouho po jejich sňatku zabit. Muthanaová následně začala psát nenávistné příspěvky na twitterový účet, ve kterém mimo jiné vyzývala k přejíždění Američanů nebo k řezání jejich hlav. Podobně laděné příspěvky se na jejím Twitteru podle The Guardian objevovaly v průběhu celého roku 2015. Muthanová uvádí, že její účet spravoval někdo jiný.

Muthanaová se vdala celkem třikrát, z druhého manželství má 18měsíčního syna. „Když se podívám zpět, vidím, že jsem byla velmi arogantní, teď se bojím o budoucnost svého syna,“ řekla Američanka, „Na konci už jsem neměla moc přátel, čím více jsem mluvila o útisku IS, tím více přátel jsem ztrácela. Kdysi jsem měla vymytý mozek, moji přátelé ho mají stále vymytý.“

V uprchlickém táboře na severu Sýrie podle Guardianu platí přísná pravidla, ženy nesmí vycházet ven a v případě nutných schůzek je doprovází ozbrojený doprovod. Cizinky navíc měly v táboře vytvořit tři hlavní proudy: ruský, tuniský a západní.

„Pokud vyjdete ze stanu bez burky nebo mluvíte s někým z vedení, zbijí vás, nebo vaše děti. Také vyhrožují tím, že vám zapálí stan,“ popsala život v táboře jedna z jeho rezidentek.

Americký prezident Donald Trump vyzval evropské země k tomu, aby přijaly a soudily zhruba 800 příslušníků chalífátu. Pokud tak neučiní, Američané je propustí na svobodu. Chalífát je podle něj těsně před svým zánikem.

Muthanaová řekla, že od svého zadržení Kurdy ještě nebyla v kontaktu s americkými představiteli. Kdyby s nimi mluvila, údajně by je prosila za odpuštění, „byla jsem velmi mladá a hloupá. Věřím, že Amerika dává druhou šanci. Chci se vrátit. A už nikdy nepojedu na Blízký východ, Američané si mohou vzít můj pas, bude mi to jedno.“

Reklama

Související témata:

Doporučované