Hlavní obsah

Další fáze registrace začne v dubnu. Už bude záležet na zdraví, řekl Blatný

Foto: vláda.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Ve čtvrtek bylo podáno rekordních více než 31 tisíc dávek vakcíny. Podle premiéra se ale musí ještě zrychlit. „Je potřeba očkovat i o víkendech,“ prohlásil Andrej Babiš s tím, že v dalších týdnech nebude o vakcíny nouze.

Článek

Tento měsíc přijde více než milion a v dubnu dokonce více než dva miliony dávek vakcíny proti onemocnění covid-19, tvrdí opakovaně vláda. Očkování v Česku proto musí zrychlit. Upozornil na to i premiér Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády.

„Je potřeba, aby skutečně očkovací místa očkovala, a to i o víkendech,“ uvedl Babiš. Zlepšit by se situace podle něj mohla po víkendu, kdy by se měli postupně zapojit i praktici. Jak ti ale upozorňují, dodávka vakcín do ordinací zatím vázne.

Podle prohlášení ministra zdravotnictví Jana Blatného z jeho dnešní dopolední tiskové konference by se v dubnu mělo očkovat až 100 tisíc dávek denně.

Na dotaz Seznam Zpráv pak ministr zdravotnictví uvedl, že další skupina, tedy lidé pod 70 let, by se mohla začít registrovat příští měsíc. Pro tyto „mladší“ ročníky už bude pro pořadí na očkování rozhodující zdravotní stav. Dostat by se už mělo také na zaměstnance kritické infrastruktury.

Přesný termín ale zatím Blatný nechtěl uvádět. „Předpokládám, že to bude v průběhu dubna, podle toho, kolik dorazí vakcín,“ řekl a dodal, že registrace pro další skupinu se otevřou ve chvíli, kdy se proočkovanost předchozí skupiny, tedy lidí nad 70 let, kteří se začali registrovat tento týden, přiblíží 70 procentům z těch, kteří o očkování projevili zájem.

Jak pokračuje očkování

Z lidí starších 80 let, kteří o očkování měli zájem, je už přes 20 procent naočkováno oběma dávkami, alespoň jednu dávku už dostalo 78 procent z nich. Podle zatím posledních údajů Českého statistického ústavu žilo v roce 2019 v České republice skoro 433 tisíc lidí starších 80 let.

Před několika dny se do systému začali hlásil lidé starší 70 let, zatím se podle premiéra zaregistrovalo 276 tisíc lidí této skupiny, z nichž velké množství ještě čeká na rezervaci termínu. Lidí mezi 70 a 79 lety žilo v roce 2019 skoro 856 tisíc.

Do počtu registrovaných zájemců o očkování nejsou započítáni senioři žijící v domovech pro seniory, kteří se očkují už od ledna.

Příští týden začíná povinné testování zaměstnanců ve velkých soukromých firmách, týká se to i státní veřejné správy. Pro instituce a firmy nad 50 zaměstnanců to bude povinné.

„Postupně chceme protestovat všechny zaměstnance v České republice. Od příští středy jsou instituce povinny zajistit testy, od dalšího týdne už nebude moct zaměstnavatel pustit na pracoviště zaměstnance, který nebyl testován na koronavirus,“ uvedl ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO).

Připomněl, že ve čtvrtek se uskutečnilo testování zaměstnanců na Správě železnic, kde se podařilo zachytit bezpříznakové nakažené. „Objevilo se 21 pozitivních případů, o kterých bychom vůbec netušili a nikdo by nevěděl, že tito zaměstnanci přenášejí vir. Tento přístup se v minulosti objevil už i u některých soukromých firem,“ řekl.

Testovací povinnost se podle něj zatím nebude týkat základních a středních škol, které jsou zavřeny, a také sociálních zařízení, kde se již dlouhodobě testuje na základě opatření Ministerstva zdravotnictví.

Na testování zaměstnanců státní správy bude podle ministra zdravotnictví použita část testů, které Česko nakoupilo pro školy, jež ale nakonec neotevřely. Pro školy zůstane k dispozici 2,6 milionu testů.

Vláda také od pondělí 8. března vyhlásila pracovní povinnost pro studenty středních a vysokých škol. Bude se týkat studentů 3. a 4. ročníků středních zdravotnických škol a 4. a 5. ročníků všeobecného lékařství. Studenti vysokých a vyšších odborných škol, kteří se připravují na nelékařské zdravotnické povolání, budou moct být povoláni k práci v nemocnici všichni kromě posledních ročníků.

Studenti, kteří půjdou pracovat do nemocnic, získají prioritu pro očkování proti koronaviru. „Bude jim nabídnuto očkování přednostně tak, jako ostatním zdravotníkům,“ potvrdil Blatný.

Ministr Blatný se krátce vyjádřil i ke kauze nové hlavní hygieničky Pavly Svrčinové, která na podzim na svém facebookovém profilu sdílela rasistický vtip, k němuž se vyjádřila, že neví, jak se jí na profil dostal. Profil později smazala.

„Mě to velmi zarazilo, mrzí mě to a budu s ní o tom hovořit,“ řekl k tomu Blatný.

„Já ji považuji za odborníka, pracovala i v Bruselu, předpokládám, že když ji navrhuje ministr Blatný, že je to člověk na svém místě. Myslím, že potřebujeme, aby i hlavní hygienik mluvil v médiích o epidemiologických věcech a ne ministři nebo politici,“ řekl k tomu Babiš. Naopak komentovat odchod hlavní hygieničky Jarmily Rážové odmítli.

Reklama

Doporučované