Hlavní obsah
Online

Všichni chlapci i potápěči jsou venku z jeskyně

Během druhého dne záchranné operace vysvobodili potápěči další čtyři chlapce.Video: Jolana Humpálová, Reuters

 
aktualizováno •

Záchranné akce jsou u konce, všem se podařilo dostat se ze zatopené jeskyně ven.

Článek

Záchranná akce úspěšně skončila, potápěči z jeskyně vysvobodili všech 12 chlapců a jejich trenéra.

Do jeskyně vstoupilo 19 potápěčů v pět hodin ráno našeho času. Záchranářům zbývalo vyprostit čtyři chlapce a pětadvacetiletého trenéra. Jeskyni opustili také tři vojenští potápěči a lékař, kteří byli chlapcům od jejich nalezení téměř neustále po boku. Cesta skrz jeskyni k pětičlenné skupině je dlouhá přes čtyři kilometry.

Ihned po evakuaci odváží chlapce do nemocnice helikoptéra:

Video: Jan Marek, Reuters

Předchozí fáze operace byly nad očekávání úspěšné – za dva dny se potápěčům podařilo vysvobodit osm chlapců. Pondělní část záchrany začala brzy ráno, původní plán počítal s odpolední vyprošťovací akcí. Navzdory tomu se ale prvního chlapce podařilo vysvobodit ještě před polednem, další tři se dostali z jeskyně před třetí hodinou odpolední.

Všichni čtyři vyproštění byli dopraveni do nemocnice, kde je lékaři podrobili mimo jiné i krevním testům. Hoši se setkali s rodinou, museli se ale prozatím vyhnout fyzickému kontaktu. Zákaz objímání a dalších dotyků bude trvat do té doby, než lékaři budou mít výsledky všech zdravotních testů.

Podívejte se, jak vypadal první kontakt uvězněných chlapců se záchranáři, kteří se k nim dostali:

Video: THAI NAVYSEAL, Reuters, Seznam Zprávy

V neděli vysvobodili záchranáři první čtveřici chlapců. Na celé operaci se podílí devadesát potápěčů, přičemž čtyřicet z nich jsou Thajci. Své zástupce mezi záchranáři má i Česko – do Thajska kvůli operaci odletěli dva čeští hasiči.

  • Nové záběry fotbalového týmu

    Záběry zveřejnila manželka hlavního trenéra týmu Divokých kanců, umístila je na svůj Facebook.

  • K podobným případům dochází i v českých jeskyních

    Obdobné neštěstí se v roce 2004 odehrálo i v České republice. Tehdy voda zatopila vchod do jeskyně Nová Rasovna v Moravském krasu, ve které byla na expedici čtveřice speleologů. Hasiči tehdy vodu několik hodin složitě odčerpávali. Samotní jeskyňáři ani netušili, že voda vchod zaplavila, v jeskyni byli na vícedenní akci a vrátit se měli v den, kdy hasiči vodu odčerpali. Zaplavení vchodu si dříve všimli jejich kolegové na povrchu, kteří hasiče k zásahu přivolali.

  • Celý fotbalový tým už je v nemocnici

    Poslední čtveřice fotbalistů a trenér se připojili k osmičlenné skupině, která byla do nemocnice převezena v předchozích dvou dnech. Dříve hospitalizovaným chlapcům lékaři udělali krevní testy a pořídili rentgenové snímky. Podle dostupných informací jsou v dobrém psychickém i fyzickém stavu, ale v nemocnici zůstávají na pozorování.

  • Zbylí potápěči a lékař se dostali z jeskyně ven

    Tři potápěči a doktor už jsou z jeskynního komplexu venku, před chvílí to uvedl šéf záchranné mise na tiskové konferenci.

  • Záchrana přišla v poslední chvíli

    Záchrana malých fotbalistů a trenéra nastala podle náčelníka českých speleologických záchranářů Romana Šebely na poslední chvíli. Šebela dnes v rozhovoru pro ČTK poukázal na to, že dětský organismus v jeskyni postupně oslaboval, hrozilo podchlazení i nemoci.

    „Je to úžasná zpráva, ohromný úspěch záchranářů i celého týmu, který jim dělal podporu,“ uvedl záchranář. Ze zpráv je podle něj zřejmé, že pobyt v zatopené jeskyni byl pro děti ve věku 11 až 16 let vysilující. „Docházelo k degradaci organismu, podchlazení, plísním, onemocněním, ubýval kyslík v jeskyni, záchrana byla už hraně. Organismus dokáže přežít daleko víc, ale bylo by to s většími problémy,” dodal.

  • Thajský premiér uspořádá hostinu pro záchranáře

    Thajský premiér Prajutch Čan-Oča už v pondělí oznámil, že bude pořádat oslavu pro všechny, kteří se zapojili do mezinárodních snah o záchranu fotbalového týmu. „Pohostíme všechny strany,“ řekl podle zpravodajského serveru The Guardian.

  • Jak se chlapci dostali do jeskyně?

    Výprava do jeskyně na severu Thajska rozhodně neměla skončit 18 dní trvajícím dramatem a záchranou, kterou sledoval celý svět. Původně šlo jen o způsob, jak se měl zástupce trenéra naučit sám zvládnout mladé fotbalisty. Proto pro Wild Boars uspořádal zdánlivě nevinnou, teambuildingovou výpravu, která se ale velmi rychle zvrtla, napsal zpravodajský server News.com.au.

    Tato výprava - na jakou vyrazily skupinky chlapců už mnohokrát předtím - byla pokládána za klíčovou součást tréninku chlapců, kteří spolu tráví až 20 hodin týdně. Chlapci se při ní měli podepsat ve vzdálenosti dvou a půl kilometru v hloubi jeskyně na stěnu na důkaz toho, že v ní byli. Jediným rozdílem bylo tentokrát roční období - a nadcházející deštivé počasí.

  • Zpravodaj BBC z nemocnice: Rodiny chlapců jenom září

    V nemocnici, kde jsou chlapci hospitalizováni, je zpravodaj BBC Nick Beake. Atmosféru na místě popisuje následovně: „Toto je moment, kdy se z neproveditelné mise stala mise dokončená. Rodiny v Chiang Rai se scházejí v nemocnici, aby sledovaly, jak záchranáři přivážejí jejich drahocenný náklad. Někteří říkají, že tomu nemůžou uvěřit, jiní, že nikdy neztratili naději. Všichni jenom září.“

  • Chlapci se nezúčastní nedělního finále fotbalového mistrovství světa

    Mladí fotbalisti dostali pozvání na nedělní finále mistrovství světa ve fotbale v Moskvě. Vzhledem ke zdravotním rizikům, kterým po více než dvoutýdenním pobytu v tmavé jeskyni čelí, se ho však nezúčastní. Podle lékařů by měli v nemocnici zůstat nejméně sedm dní.

  • Veřejnost chválí i odsuzuje trenéra

    Pochvalné i odsuzující reakce směřují na adresu trenéra mladých fotbalistů, kteří před více než dvěma týdny uvázli v zatopeném jeskynním komplexu na severu Thajska. Pětadvacetiletý kouč je oceňován, že dokázal chlapce ve věku mezi 11 a 16 roky udržet v temné jeskyni v překvapivě dobrém psychickém stavu. Jiní ho ale kritizují za to, že hochy na průzkum pravidelně zaplavované jeskyně v monzunovém období vzal, napsal server BBC.

  • Poslední zachránění jsou na cestě do nemocnice

    Zatímco se na místě stmívá, poslední zachráněné helikoptéra převáží do nemocnice.

  • Kamarád fotbalistů se těší, až si společně dají smažené kuře

    Kamarád jednoho z fotbalistů zpravodajskému serveru CNN řekl, že se těší, až se setkají a společně se podělí o velký talíř smaženého kuřecího. Nejmladší z týmu, 11letý Titun, o tom, jak se na smažené kuře těší, dokonce psal v dopisu, který z jeskyně poslal svým rodičům. Smažené kuře se v dané oblasti v Thajsku prodává na ulici a je populární zejména mezi školáky.

  • V Thajsku se oslavuje

    Na místě dobrovolníci rozdávají novinářům jablka.

  • Manchester United zve chlapce a záchranáře na svůj stadion

    Anglický fotbalový klub Manchester United na svém oficiálním facebookovém profilu uvedl, že po záchraně malých thajských fotbalistů a jejich trenéra pociťuje velkou úlevu. „Byli bychom poctěni, kdybychom nadcházející sezonu mohli přivítat tým Divokých kanců a jejich zachránce na stadionu Old Trafford,“ napsal klub.

  • Jak se fotbalový tým dostal z jeskyně ven?

    Záchranná operace byla velmi náročná. Po odčerpání velkého množství vody z jeskyně byly některé úseky cesty ven schůdné pěšky, část trasy musely ale děti zvládnout pod vodou a musely proplout velmi úzkými tunely. Někteří z hochů přitom neumějí plavat.

  • Navzdory oslavám lidé nezapomínají na zemřelého potápěče

    Lidé po celém světě se radují ze zprávy o zachráněném fotbalovém týmu, mnoho lidí však nezapomíná na přínos bývalého příslušníka thajského námořnictva, který při záchranné akci v pátek zemřel. Na Twitteru mu vzpomínku věnoval italský fotbalový tým AS Řím a španělská královská rodina.

  • Záchranu chlapců nadšeně komentují světoví politici

    Na Twitteru se k záchraně chlapců vyjádřil americký prezident Donald Trump. „Krásný moment - všichni jsou vysvobozeni, skvělá práce,“ pochválil na Twitteru thajský armádní tým Thai NavySEAL.

    Radostnou zprávu na Twitteru dále komentoval například mluvčí německé kancléřky Angely Merkelové Steffen Seibert, britská premiérka Theresa Mayová nebo islandská premiérka Katrín Jakobsdóttirová.

  • Tým Divokých kanců je venku. Čeká se na vynoření tří potápěčů a lékaře

    Po více než dvou týdnech uvězněných uvnitř jeskynního komplexu v severním Thajsku je všech 12 chlapců a jejich trenér venku a v bezpečí.

    Závěrečnou částí operace bude vynoření čtyř záchranných potápěčů včetně jednoho lékaře, který zůstal v jeskyni s chlapci poté, co byli nalezeni.

  • Léky proti úzkosti na cestu

    Thajský premiér uvedl, že chlapci dostali léky, aby během záchrany v jeskyni nepanikařili. Prý nešlo o sedativa, ale o léky proti úzkosti. Podle záchranáře se díky těmto lékům mohou lépe soustředit.

  • Dvanáct osob je venku z jeskyně, zbývá trenér

    Z jeskyně byla vyproštěna dvanáctá osoba, uvedla agentura Reuters. Jde o posledního z chlapců z týmu, teď přijde na řadu trenér.

Hlavní zprávy