Hlavní obsah

Další firma opouští Silicon Valley. Hewlett-Packard jde za Muskem

Foto: PxHere

Výrobce počítačů a další elektroniky Hewlett-Packard staví nový kampus mimo Kalifornii.

Reklama

Hewlett-Packard opouští panteon Silicon Valley. Kalifornská technologická společnost kvůli vysokým nákladům následuje Teslu a stěhuje se do levnějšího Texasu.

Článek

Americká společnost Hewlett-Packard (HP), která se zabývá informačními technologiemi a výrobou elektroniky, opouští své sídlo v Silicon Valley. Výrobce počítačů teď hledá útočiště v levnějším regionu – Houstonu v Texasu, čtvrtém největším městě USA.

Firma, kterou kdysi založili absolventi Stanfordu Bill Hawlett a Dave Packard v garáži v Palo Altu v Kalifornii, v Texasu aktuálně buduje nový „nejmodernější“ kampus. Její rozhodnutí je podle serveru The Wall Street Journal poslední známkou toho, jak pandemie změnila způsob fungování tradičních firem ze světového centra počítačového a technologického průmyslu v Silicon Valley.

O přechodu do Texasu firma HP rozhodla v době, kdy i řada dalších technologických gigantů přehodnotila nutnost sídlit v regionu, jenž je známý pro své vysoké životní náklady a složité dojíždění. Tyto firmy však zároveň uvolňují místo dalším zájemcům, kteří sní o sídle na jihu Kalifornie.

Není jasné, kolik zaměstnanců tento krok ovlivní, ačkoli by s ním podle HP nemělo být spojeno žádné propouštění. „Největší americké centrum zaměstnanosti HP je v Houstonu. Je to atraktivní místo pro nábor nových zaměstnanců a rozvoj talentů,“ uvedla firma.

Svůj plán na stěhování společnost odhalila, když vykázala čtvrtletní tržby, které překonaly předpovědi analytiků. Agentura Bloomberg uvedla, že koncem října firma zaznamenala tržby 7,2 miliardy dolarů. Analytici je odhadovali na 6,9 miliardy dolarů. „Viděli jsme výrazné oživení našich celkových příjmů s růstem v klíčových oblastech našeho podnikání,“ uvedl generální ředitel HP Antonio Neri v prohlášení.

Když se kvůli covidu firmy odebraly na home office, investují do vybavení, aby jejich fungování na dálku bylo co nejefektivnější. „Globální pandemie přinutila podniky přehodnotit vše od práce z domova až po kontinuitu podnikání a přehled výdajů,“ myslí si Neri.

HP svým krokem následuje další společnosti, kterým pandemie dala záminku k přestěhování do levnějších regionů. Nižší životní náklady přesvědčily dokonce i Elona Muska, který přesunul produkci Tesly a Space X rovněž do Texasu. Naopak výrobce elektronických cigaret Juul Labs se ze San Francisca stěhuje do Washingtonu. Další technologické giganty jako Apple, Facebook či Alphabet se v jižní Kalifornii zatím drží.

Reklama

Doporučované