Hlavní obsah

Další Grygárkův případ: Podle žalobců ovlivňoval kauzu spolumajitele Crystalexu. Vše je však promlčeno

Foto: ČTK, ČTK

Další případ obžaloby proti bývalému žalobci Liboru Grygárkovi.

Reklama

Soud popsal, proč byl již před obviněním bývalého žalobce Libora Grygárka promlčen případ, v němž figuroval jeho známý právník Jan Souček.

Článek

Někdejší náměstek pražského vrchního žalobce Libor Grygárek byl soudem nepravomocně zbaven stíhání v případu kolem lobbisty Romana Janouška, zároveň však soudci upozornili na jiný případ, v němž se podle vyšetřovatelů exžalobce pohyboval na hraně zákona.

V usnesení, které má Seznam k dispozici, soud totiž popisuje detaily kauzy, v níž byl Grygárek vyšetřován kvůli intervencím v případu svého známého – bývalého majitele Grandhotelu Pupp a spoluvlastníka sklářského kolosu Crystalex.

Seznam vyčetl, jak se den před Vánocemi roku 2009 za dveřmi Vrchního státního zastupitelství v Praze odehrál spor mezi dvěma žalobci.

Libor Grygárek jako tehdejší náměstek vrchního žalobce v Praze nařídil svému podřízenému Peteru Pješčakovi, aby změnil dokument, který se týkal právě kauzy jeho známého právníka Jana Součka.

Toho tehdy policisté vyšetřovali kvůli podezření z úvěrového podvodu se škodou 77 milionů korun.

Policie chtěla v prosinci 2009 proti Janu Součkovi zahájit úkony trestního řízení, avšak Libor Grygárek, jak uvádí obžaloba, svému podřízenému řekl, že takový krok je ze strany policistů předčasný.

Žalobce Pješčak Grygárkův pokyn odmítl splnit, protože ho považoval za nezákonný. A tak Grygárek podle soudu 31. prosince rozhodl, že Součkovu kauzu nebude řešit žalobce Pješčak, ale on sám osobně.

Městský soud v Praze nepravomocně zastavil stíhání Libora Grygárka. Video: Radek Nohl, ČTK, Seznam Zprávy

Žalobci uvedli do spisu několik věcí, které podle nich Grygárkovu účast v případu dokazovaly – jednak byl podle nich s Janem Součkem v přátelském vztahu a od září 2009 si pravidelně nejméně šestkrát za měsíc volali.

Připomněli také, že když Grygárek na vrchním státním zastupitelství kauzu převzal, naznačoval dozorujícímu žalobci, že Součkovo stíhání je nedůvodné.

Dále si vyžádal také výslech utajovaného svědka vystupujícího pod jménem Jakub D., který popsal, že část úvěru ve výši 77 milionů korun měl být společností Crystalex použit na nákup akcií dceřiných firem. Tedy v rozporu s tím, na co byl úvěr poskytnut.

A podle žalobců byl Grygárek také proti tomu, když si chtěla policie v případu nechat zpracovat znalecký posudek. A bez něj nakonec kauzu na jaře 2010 odložila.

V novém usnesení, jímž bylo před několika dny Grygárkovo stíhání zastaveno, soudkyně Zuzana Zápalková zdůvodňuje, proč nemůže být bývalý žalobce kvůli Součkovu případu stíhán – kauza byla již před obviněním Grygárka promlčena.

„Od okamžiku spáchání skutku do okamžiku zahájení trestního stíhání uplynula doba více jak pěti let. Trestní stíhání pro tento skutek je tedy promlčeno,“ napsala soudkyně Zápalková.

Libor Grygárek dříve nepopíral, že by se Janem Součkem znal. Loni v únoru ale pro Český rozhlas odmítl, že by mu jakkoliv pomáhal.

Také poté, co soud nepravomocně zastavil jeho stíhání (připomínáme, že v případu šlo také o Grygárkův postup při vyšetřování bývalého lobbisty Janouška), Grygrárek pro Seznam uvedl, že od začátku říkal, že se ničeho nedopustil.

Reklama

Doporučované