Hlavní obsah

Další havárie v Bečvě? Inspekce odhalila vyšší výskyt niklu

Foto: Tomáš Svoboda

Výpust nedaleko valašskomeziříčské místní části Juřinka. V úterý tam místní pozorovali na hladině pěnu.

Reklama

aktualizováno •

Látka, která v úterý vystrašila lidi v okolí Bečvy, obsahovala nadlimitní výskyt niklu. Podle správce výpusti šlo o čisticí prostředek.

Článek

Do řeky Bečvy ve Valašském Meziříčí přitekla voda s nadlimitním množstvím niklu. Vyplývá to z předběžných závěrů České inspekce životního prostředí. Zvýšené množství kyanidů jako při ekologické havárii před měsícem inspektoři nezaznamenali. Uvedli to v páteční tiskové zprávě. Místní v úterý vystrašila pěna v blízkosti výpusti, která patnáctikilometrovým potrubím přivádí do Bečvy odpadní vody z průmyslového areálu v Rožnově pod Radhoštěm.

Nikl není pro člověka významně nebezpečný, při opakovaném kontaktu může způsobit přecitlivělost či alergické reakce kůže. „Toxicita je pro některé vodní organismy poměrně vysoká, a z tohoto důvodu je jeho přípustná koncentrace v povrchových vodách přísněji limitována než v pitné vodě,“ uvedla mluvčí inspekce Radka Nastoupilová.

Řece však nehrozí katastrofa jako před měsícem, kdy jedovatý kyanid zabil ryby na čtyřiceti kilometrech řeky. „Pěna je podle našich informací způsobena saponátem po omývání destiček. Nestalo se tak poprvé, nikdy dřív to nikomu nevadilo,“ uvedl pro Seznam Zprávy ředitel společnosti Energoaqua Oldřich Havelka. Firma má v rožnovském průmyslovém areálu na starosti čistírnu odpadních vod. „Máme přesný kanalizační řád. Udává látky, které je možné vypustit a které ne,“ dodal ředitel.

Místní rybáři v tomto případě nezaznamenali úhyn ryb jako před měsícem.

Pěnu na hladině v úterý pozorovali místní ve valašskomeziříčské části Juřinka. Odpoledne tam při události zasahovali hasiči, zástupci vodoprávního úřadu a také inspektoři České inspekce životního prostředí. Odebrali vzorky, inspektoři je předali akreditované laboratoři Povodí Moravy v Brně. „Nyní pokračujeme v šetření příčiny a zdroje kontaminace. Ve spolupráci s vodoprávním úřadem monitorujeme řeku a vzájemně si vyměňujeme informace s ostatními složkami. Dosud nebyly potvrzeny žádné úhyny ryb. Na základě kompletních a křížových výsledků rozborů určíme další postup inspekce. Kompletní analýzy a hodnoty rozborů vody nebudeme blíže komentovat, protože jsou důležité pro další šetření, které inspekce následně povede,“ řekl ředitel inspekce Erik Geuss.

Už po předchozím úniku kyanidů místní i starostové kritizovali, že vyhodnocení vzorků trvá příliš dlouho. „Moje děti studovaly v Praze a dělaly rozbory vody v prvním ročníku. Zabralo to dvě až šest hodin. Někdo zaspal,“ uvedl starosta Hranic na Přerovsku Jiří Kudláček (ODA).

Foto: Tomáš Svoboda

Čistička odpadních vod v areálu rožnovské Tesly.

Také Stržínek vidí ve zdlouhavém šetření vzorků jeden z klíčových problémů. „Prodlevy se při takových únicích počítají na hodiny, ne dny. Neumím odpovědět na to, proč vyhodnocení trvá tři až čtyři dny. Předpokládám, že kdyby to šlo vystopovat dříve, tak to udělají,“ dodal starosta.

Policie stále neoznačila viníka více než měsíc staré ekologické havárie. Postihla Bečvu v úseku pod Valašským Meziříčím až po Přerov. Do řeky vypustil 20. září kyanid dosud neznámý pachatel, případ stále vyšetřují vsetínští kriminalisté. Uvedli, že látka v obou případech vytekla do Bečvy z „rožnovského“ potrubí. Podle ekologů jed poškodil celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy zhruba na čtyřiceti kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři více než čtyřicet tun ryb ze zasažené oblasti.

Reklama

Doporučované