Hlavní obsah

Cena potravin vystřelí nahoru. Chybí lidé i stroje

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Další hrozba pro cenu potravin. Po celém světě chybí pracovníci (ilustrační foto).

Reklama

Nedostatek pracovníků po celém světě ohrožuje dodavatelské řetězce u potravin. Ať jsou to sběrači ovoce, řidiči kamionů, kuchaři nebo číšníci, celý globální potravinářský ekosystém se hroutí kvůli nedostatku zaměstnanců.

Článek

Někteří zaměstnavatelé jsou proto nuceni výrazně zvyšovat mzdy. Hrozí tak, že ceny potravin, které už prodražují rostoucí náklady na suroviny a dopravu, se zvýší ještě víc. Uvedla to agentura Bloomberg.

Ve Vietnamu pomáhá se sklizní rýže armáda. V Británii zemědělci vylévají mléko, protože nemají auta, která by ho odvezla. Káva robusta se v Brazílii letos sklízela 120 dní místo obvyklých 90, zatímco americké masokombináty se snaží přilákat nové zaměstnance na hodinky Apple Watch a řetězce rychlého občerstvení zvyšují ceny hamburgerů a burrita.

Pandemie nemoci covid-19 přispěla k tomu, že v mnoha odvětvích je nedostatek pracovních sil. Zvlášť výrazný je tento dopad v potravinářství a zemědělství, která patří mezi nejméně automatizovaná odvětví. A nedostatek řeší také čeští zemědělci.

„Naši členové silně pociťují nedostatek pracovníků,“ říká pro SZ Byznys předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha. „Částečně to řešíme pracovníky ze zahraničí, například Ukrajinci. V Česku máme málo nezaměstnaných, lidem se navíc moc v zemědělství pracovat nechce, protože je to náročná práce. Nedostatek pracovníků bohužel řešíme dlouhodobě,“ dodává.

V Británii některým obchodům dochází základní zboží jako chléb a kuřecí maso, řetězci s rychlým občerstvením McDonald's v srpnu došly mléčné koktejly.

Podobně to je po celém světě. Malajsie, která je druhým největším producentem palmového oleje na světě, přišla asi o 30 procent očekávané produkce jedlého oleje.

Produkce krevet v jižním Vietnamu, který je jedním z předních světových vývozců, klesla o 60 až 70 procent ve srovnání s obdobím před pandemií.

Nedostatek pociťují nejen zemědělci, ale i zpracovatelé a restaurace. „Situace je ještě mnohem horší než v době před pandemií. Všude, kde jsou hosté, čelí restaurace nedostatku zaměstnanců. Chybí jak kuchaři, tak obsluha,“ říká prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek.

Problém s dopravou

A jižní Itálie přišla podle zemědělského sdružení CIA o pětinu produkce rajčat kvůli spalujícímu vedru a ochromení dopravy.

„Rajčata jsou zboží, které se rychle kazí. Nebylo dost nákladních aut, která by úrodu ve dnech sklizně dopravila do zpracovatelských závodů,“ řekl agentuře Bloomberg farmář z italského města Foggia Michele Ferrandino.

Zrušené či opožděné dodávky donutily také britské farmáře vylít mléko, které ale v obchodech chybí. Farmář Mike King ze South Gloucestershire odhaduje, že přišel o 20 tisíc litrů mléka, a dodává, že někteří farmáři kvůli nedostatku personálu dojí dobytek méně často.

Zaměstnavatelé také čelí další překážce - zaměstnanci mají spoustu možností. Současná ekonomika vytváří „možnost volby tam, kde v minulosti nebyla“, upozorňuje společnost Boston Consulting Group.

„Nedostatku pracovní síly jsme čelili už před pandemií, vzhledem k opakovaným uzavírkám se pro lidi stává náš pracovní sektor nepříliš stabilní, lidé odchází jinam,“ říká Václav Stárek z Asociace hotelů a restaurací. Podle něj pracovníci míří hlavně do jiných služeb, jako je například rozvoz zboží, jídel a podobně.

Ať už jde o pracný sběr jahod, nebezpečnou práci na jatkách nebo rychlé a náročné prostředí restaurační kuchyně, mnoho pracovních míst je fyzicky náročných, krátkodobých nebo špatně placených, nebo kombinací toho všeho.

„Pokud výrazně neotevřeme trh pro pracovníky ze třetích zemí, zejména Ukrajiny, která nám je asi nejblíž, budeme se potýkat s tím, že restaurace budou odmítat naplánované akce a podobně,“ upozorňuje Václav Stárek.

Bude dráž

„Nedostatek pracovníků se nutně projeví na cenách. Jediným stabilizačním prvkem, který může fungovat, je růst odměny, který se nutně projeví do cen v restauracích,“ dodává Stárek.

„Nedostatek pracovníků se nutně projeví i na ceně potravin. Pokud například nemáte lidi na dojení, musíte pořídit roboty, náklady na jejich pořízení jsou vysoké. Jestliže nemáte lidi do zemědělství, musíte je dovážet ze zahraničí, zařizovat ubytování, cestu a další věci. To všechno se promítá do výsledné částky,“ říká Martin Pýcha ze Zemědělského svazu.

Nedostatek lidí v zemědělství řeší celá Evropa.
Martin Pýcha, předseda Zemědělského svazu

„Nedostatek lidí v zemědělství řeší celá Evropa. Jde o dlouhodobý trend. Všichni je musí dovážet ze zahraničí. Tento problém je ve většině vyspělých zemí, protože práce v zemědělství není atraktivní. Moc lidí se do ní nehrne,“ dodává pro SZ Byznys Pýcha.

Velká část pevninské Evropy nepociťuje stejně ochromující nedostatek jako Británie, kde brexit omezil příliv pracovníků z EU. Nedostatek pracovníků necítí třeba Čína, dostatek zaměstnanců je i v Indii, kde se koronavirová omezení zemědělství téměř nedotkla.

Jinde je však pracovní síla jedním z několika problémů světového potravinového ekosystému. Extrémní počasí od Brazílie po Francii mělo dopady na sklizeň. Růst cen plodin zvýšil cenu krmiva pro hospodářská zvířata, a tím i ceny masa. Náklady na dopravu prudce stouply kvůli rostoucí poptávce, nedostatku kontejnerů a přetížení přístavů.

Reklama

Doporučované