Hlavní obsah

Příběh, který si svět nemá přečíst. Jak Trumpová „podrazila“ Trumpa

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Donald Trump.

Reklama

Newyorský soud pozastavil vydání memoáru Příliš mnoho a nikdy dost - Jak má rodina vytvořila nejnebezpečnějšího muže světa, který napsala neteř amerického prezidenta Trumpa Mary.

Článek

Vydání se snažil zabránit bratr Donalda Trumpa, Robert Trump. Kniha má vyjít letos 28. července. Její autorka Mary Trumpová je dcera Freda Trumpa jr., bratra současného amerického prezidenta, který zemřel v roce 1981.

Vydání knihy ale aktuálně komplikuje verdikt newyorského soudu. Ten dal v úterý za pravdu strýcovi autorky, Robertu Trumpovi, který se vydání knihy snaží zabránit. Podle prezidentova bratra porušila smlouvu o mlčenlivosti, kterou podepsala při dědickém řízení o pozůstalosti po prezidentově otci, informovala CNN. Právníci Mary Trumpové se odvolali.

„Příkaz soudu je pouze dočasný, jde o omezení svobody slova, které jednoznačně porušuje první dodatek ústavy,“ cituje BBC právníka Trumpové a odborníka na první dodatek Teda Boutrouse. „Vydání knihy, která se zabývá otázkami ve veřejném zájmu ohledně prezidenta, navíc ve volebním roce, by se nemělo pozdržet ani o jeden den,“ dodal Boutrous. O knihu je velký zájem, v žebříčku bestsellerů serveru Amazon byla ve středu na prvním místě, v týdenním přehledu pak čtvrtou nejžádanější publikací.

Mary Trumpová má podle magazínu Forbes magisterský titul v oboru anglická literatura, pyšní se ale také titulem Ph.D. v oboru klinická psychologie. Právě ze znalosti psychologie měla při psaní knihy čerpat, svou publikaci prezentuje jako „noční můru plnou traumat, destruktivních vztahů a tragické kombinace zanedbávání a zneužívání“.

Spor mezi prezidentovou neteří a zbytkem rodiny trvá přes dvacet let. V roce 2000 Mary Trumpová spolu s bratrem žalovali současnou hlavu státu a její okolí kvůli pozůstalosti jejich otce. Podle serveru Daily News sourozenci uvedli, že poslední vůle Freda jr. byla ovlivněna „podvodem a nepřiměřeným tlakem“ ze strany Donalda Trumpa a jeho ostatních sourozenců. Znovu před soud se obě strany dostaly poté, co Trumpova společnost po předchozím sporu zrušila oběma sourozencům zdravotní pojištění.

Kniha má podle deníku The Daily Beast obsahovat „otřesné“ anekdoty a detaily z prezidentova soukromí. Mimo jiné má Trumpová v díle popsat „toxické vztahy“ mezi členy Trumpovy rodiny. Podle BBC má dílo také odhalit, jak Trumpová dodala deníku The New York Times důvěrné dokumenty, aby napomohla rozsáhlému vyšetřování finančních toků v okolí prezidenta Trumpa.

Deník tvrdil, že se prezident zapojil do „podvodných“ daňových machinací a obdržel více než 400 milionů dolarů od realitního impéria svého otce. Právníci prezidenta tato nařčení odmítají. Podle Amazonu autorka v knize mimo jiné vysvětluje, jak se její strýc „stal mužem, který nyní ohrožuje světové zdraví, ekonomiku a strukturu společnosti“.

Reklama

Související témata:

Doporučované