Hlavní obsah

Další kolo dotací na kotle začne v hradeckém kraji 24. února

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Další kolo dotací na výměnu neekologických kotlů na tuhá paliva začne v Královéhradeckém kraji 24. února. Rozdělovat se bude nejméně 11,4 milionu korun z evropských zdrojů.

Článek

Žádosti budou zájemci opět podávat výhradně elektronickou cestou, uvedlo hejtmanství v podmínkách dotačního programu. Hradecký kraj přijímá žádosti o takzvané kotlíkové dotace od roku 2016 a dosud rozdělil žadatelům přes půl miliardy korun.

Registrace žadatelů do pořadníku začne 24. února prostřednictvím dotačního portálu kraje a potrvá od 10:00 do 13:00. Pořadník bude nastaven na 500 míst. Žadatelé zapsaní do pořadníku budou muset v následujících dnech vyplnit kompletní elektronickou žádost, a pak doručit na hejtmanství i listinnou verzi žádosti.

Dotace přes 11 milionů korun spadá do třetí dotační vlny a mohla by postačit na výměnu přibližně stovky starých neekologických kotlů. Hejtmanství nevylučuje, že výše dotace může být navýšena, pokud kraj získá další peníze. Dostalo by se tak i na uchazeče, kteří by se svými projekty zatím byli v takzvaném zásobníku projektů.

Dotaci lze použít na kotel na biomasu, tepelná čerpadla a na plynové kondenzační kotle. Maximální výše podpory bude činit až 127.500 korun. Nejčastěji lidé pořizují tepelná čerpadla.

Program výměny starých kotlů v ČR začal v červenci 2015, kdy Ministerstvo životního prostředí vyhlásilo tzv. kotlíkové dotace. Podle ministerstva výměna kotlů v první a druhé dotační vlně pomohla zlepšit ovzduší v zemi. Mimo jiné ročně snížila emise tuhých znečišťujících látek o 2700 tun, emise CO2 o 388.000 tun a emise jemných částic o 427 tun.

Reklama

Doporučované