Hlavní obsah

Stát se musí omluvit za Zemana. Kvůli článku „Hitler je gentleman“

Foto: Vojtěch Gavriněv

Peroutkova vnučka Terezie Kaslová uspěla u odvolacího soudu.

Reklama

aktualizováno •

Údajný článek s titulkem „Hitler je gentleman“ prezidentovi muži nenašli. Podle soudu proto, že ho Ferdinand Peroutka nenapsal.

Článek

Pražský městský soud rozhodl o odvolání ve sporu vnučky novináře Ferdinanda Peroutky s ministerstvem financí. Pře se týká výroků prezidenta Miloše Zemana, který mimo jiné tvrdil, že Peroutka napsal v časopise Přítomnost článek s titulkem „Hitler je gentleman“. Pražský městký soud rozhodl, že se stát musí za prezidentův výrok omluvit, protože článek s názvem „Hitler je gentleman“ Peroutka nenapsal.

Stát se podle rozsudku musí prostřednictvím ministerstva financí za svého prezidenta omluvit, rozhodl soud. Ministerstvo musí Peroutkově vnučce zaslat omluvný dopis a omluvu navíc zveřejnit online.

„Ferdinand Peroutka není autorem článku pod názvem Hitler je gentleman, případně autorem článku Hitler je přeci gentleman. Česká republika se za tyto dehonestující výroky omlouvá,“ má znít omluva.

Městský soud tak změnil rozhodnutí prvoinstančního soudu a vrátil se k vlastnímu čtyři roky starému závěru. Peroutkova vnučka tehdy částečně u soudu uspěla, po zásahu Nejvyššího soudu ale musela žalobu přesměrovat na ministerstvo financí, a spor se tak protáhl na několik dalších let.

„Ve věci samé se prakticky vůbec nic nezměnilo,“ vysvětlil soudce s tím, že soud prvního stupně k věci nepřistoupil správně.

„Pro odvolací soud je jednoznačné, že je to výrok, který je objektivně způsobilý neoprávněně zasáhnout do osobnostních práv pana Ferdinanda Peroutky. Jestliže je takový výrok někomu připisován, není to spravedlivé, není to férové, je to dehonestující a Česká republika se musí za svého prezidenta omluvit,“ konstatoval předseda odvolacího senátu Tomáš Novosad.

„Zkoumání a bazírování soudu prvního stupně, jaké konkrétní normy prezident porušil, je naprosto zbytečné, nemístné, neodpovídá soudní praxi a právní doktríně,“ dodal Novosad.

Žádný z účastníků sporu nemá nárok na náhradu škody za náklady na soudní řízení. K rozsudku je možné podat dovolání. Kaslová novinářům řekla, že dovolání podá. Rozsudek je totiž prakticky stejný jako před čtyřmi lety a žalující straně vadí některé hodnotící výroky soudu na téma Peroutkova vztahu k nacismu.

Peroutka byl antisemita, naznačil Zemanův právník

Právní zástupce Kaslové u soudu zmínil nedávný pravomocný rozsudek pražského městského soudu ve sporu Zemana s jeho bývalým poradcem Zdeňkem Šarapatkou. Stát se podle tohoto rozsudku musí omluvit za prezidentův výrok. Prezident v listopadu 2017 v televizi Barrandov řekl, že Šarapatku vyhodil pro neschopnost, ten ale z Úřadu vlády v době, kdy ho Zeman vedl, odešel po dohodě. Za Zemanův výrok se musí omluvit ministerstvo financí, přímo hlavu státu totiž zažalovat nelze.

Soudce poté přečetl několik Peroutkových článků, které podle Zemanova zástupce Marka Nespaly relativizují spisovatelův vztah k Hitlerovi a jsou antisemitské.

„Je jasné, že ta fascinace tady byla. O tom prostě není žádných debat,“ řekl v závěrečné řeči Zemanův právník Nespala. „Ano, článek se nedohledal, ale to neznamená, že neexistuje,“ dodal.

Zástupce Kaslové naopak uvedl, že se v žádném z předložených textů nevyskytuje spojení ‚Hitler je gentleman‘ ani ‚Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky.‘ Poukázal také na to, že většina textů vznikala za silné cenzury v době druhé republiky a že za své texty byl Peroutka poslán nacisty do koncentračního tábora.

„Označit Peroutku za antisemitu je nehoráznost,“ řekla novinářům Kaslová. Poukázala třeba na to, že spisovatelova manželka byla Židovka.

Výroky o Peroutkovi pronesl Zeman v lednu 2015 na konferenci k výročí konce holokaustu. Později dodal, že zmíněný článek viděl na vlastní oči. Hradu se však text nepodařilo dohledat a podle historiků neexistuje. Peroutkova vnučka Terezie Kaslová původně zažalovala prezidentskou kancelář a justice jí právo na omluvu částečně přiznala. Po zásahu Nejvyššího soudu však žena musela žalobu přesměrovat na ministerstvo financí. Domáhá se omluvy.

Proti loňskému zamítavému verdiktu se odvolala nejen Kaslová, ale i Zeman, který je na vlastní žádost vedlejším účastníkem sporu. Vadí mu, že mu soud přiznal jen deset procent z požadovaných nákladů na právní zastoupení.

Kaslová postavila odvolání na stejném principu jako Šarapatka. Soudci tehdy uvedli, že za úřední postup se pokládají i širší aktivity prezidenta.

Reklama

Související témata:

Doporučované