Hlavní obsah

Další korupce v elitní nemocnici, bývalého ředitele soudí už ve druhém případu

Bývalý ředitel Nemocnice Na Homolce dorazil k soudu, ale brzy se zase z jednání omluvil.Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vladimír Dbalý je obžalován za zmanipulování zakázek z let 2008 až 2011. Spolu s ním čelí obžalobě dalších pět lidí.

Článek

Městský soud v Praze začal řešit druhou korupční kauzu bývalého ředitele Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého.

Ten dorazil na začátek hlavního líčení. Nejprve novinářům řekl, že bude vypovídat, ale v soudní síni soudkyni sdělil, že mu není dobře, a z další účasti na jednání se omluvil. Následně se pak domluvil se soudem, že se vzdálí a k výpovědi se případně dostaví později v tomto týdnu.

Už začátek procesu přitom musel soud opakovaně odkládat kvůli Dbalého zdravotním omluvenkám.

Dbalý je obžalován ze zmanipulování zakázek z let 2008 až 2011. Spolu s ním čelí obžalobě dalších pět lidí.

Je mezi nimi lékařův známý a někdejší šéf České konsolidační agentury Zdeněk Čáp, advokát David Michal, právník nemocnice Roman Žďárek a inženýr Josef Kantůrek. Poslední obžalovaná, účetní Emilie Bialešová, se omluvila kvůli pracovní neschopnosti.

Podle obžaloby si Dbalý nechal od svých známých a od advokátní kanceláře Šachta & Partners (dnes MSB Legal) platit za to, že s nimi za nemocnici uzavřel v rozporu se zákonem smlouvy na poskytování konzultací nebo služeb. Celkově si prý takto přišel na 12 milionů korun.

Kromě přijímání úplatků je lékař obžalován také z porušení povinnosti při správě cizího majetku, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a z porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže.

Pražský městský soud přitom projednává ještě další Dbalého korupční kauzu, která se týká nákupu gama nože. Lékař vinu odmítá.

Obviněn je také ve třetí větvi případu, jež souvisí například s dodávkou pro pracoviště navigované chirurgie.

Reklama

Související témata:

Doporučované