Hlavní obsah

Další krok k brexitu: Volný obchod ano, migrace ne, navrhne Mayová

Británie se připravuje i na brexit bez dohody s EU.Video: Jolana Humpálová, AP, Reuters

 

Reklama

Britové by chtěli zůstat součástí evropské zóny volného obchodu se společnými pravidly pro průmyslové zboží a zemědělské produkty. Nepočítají se zachováním volného pohybu osob nebo nadřazeností Evropského soudu. Vyplývá to z návrhu britské vlády.

Článek

Britská vláda navrhuje vznik zóny volného obchodu s Evropskou unií pro průmyslové a zemědělské výrobky. Oznámila to premiérka Theresa Mayová.

„Náš návrh by vytvořil zónu volného obchodu mezi Spojeným královstvím a EU se souborem společných pravidel pro průmyslové zboží a zemědělské produkty,” uvedla ve svém prohlášení konzervativní premiérka na zasedání vlády ve své letní venkovské rezidenci Checkers 70 kilometrů severozápadně od Londýna.

Mayové se tedy podařilo překonat rozkoly mezi svými ministry. Získala podporu pro návrh „přátelský k podnikání“, jehož cílem je podpořit váznoucí rozhovory.

Členové kabinetu Theresy Mayové se měsíce svářeli právě kvůli tomu, jak se s Evropskou unií, z níž si Britové odhlasovali odchod, vypořádat. Nyní podle listu The Guardian zřejmě Mayová přesvědčila zastánce „tvrdého“ brexitu, aby podpořili její plán na udržení těsnějších obchodních vazeb s EU.

Naopak ale potvrzuje svoje odhodlání skoncovat s volným pohybem osob, nadřazeností evropského soudu a „obrovských” plateb do evropské kasy. Tím si premiérka koleduje o opětovné klepnutí přes prsty z Bruselu, že chce jen „vyzobávat třešničky z dortu“.

Šéf unijního vyjednávacího týmu Michel Barnier koncem června řekl, že ačkoli jednání o brexitu pokročila, přetrvávají velké a zásadní rozdíly v postojích obou stran. Podle něj se stále nepodařilo vyřešit především komplikovanou otázku režimu na hranici mezi Irskem a britským Severním Irskem.

„Po brexitu si EU přeje mít s Británií ambiciózní partnerství jak v obchodu, tak v bezpečnostní oblasti. Ale musíme ho založit na našich hodnotách a principech,“ poznamenal vyjednavač. Jedním z nich pro EU27 je jednota vnitřního trhu, autonomie rozhodovacího procesu v EU a ochrana základních práv unijních občanů.

Reklama

Související témata:

Doporučované