Hlavní obsah

Další nakažení novým koronavirem v Číně – pomoci mají teploměry v dopravě

Foto: Profimedia.cz

Během víkendu přibylo v Číně 139 nových případů zápalu plic, který způsobuje nový a dosud málo prozkoumaný druh koronaviru.

Reklama

Během víkendu přibylo v Číně 136 nových případů zápalu plic, který způsobuje nový a dosud málo prozkoumaný druh koronaviru. Viru už podlehl třetí člověk, ještě v sobotu přitom Čína hlásila 62 případů nákazy a dvě oběti. Celkový počet se zatím zastavil na čísle 201.

Článek

Zprávu o 136 nových případech koronaviru ve Wu-chanu v centrální Číně přinesly místní zdravotnické úřady. Právě v této oblasti se zatím nachází většina nakažených. Pekingský obvod Ta-sing s mezinárodním letištěm hlásí dva nové případy nakažení, provincie Kiang-tung jeden. Jde tak o první výskyt infekce mimo Wu-chan, upozornila agentura Reuters.

Zdravotníci se obávají, že by se virus mohl významně rozšířit v souvislosti s oslavami lunárního nového roku tento týden. Jedenáctimilionový Wu-chan je totiž jedním z hlavních dopravních uzlů a do pohybu by se měly dát stovky milionů Číňanů. Čínský nový rok letos připadá na 25. leden.

Světová zdravotnická organizace už o víkendu na Twitteru upozornila, že některé z případů nevypadají, že by byly nějakým způsobem spojeny s tržištěm ve Wu-chanu, kde se prodávají mořské plody. Právě wuchanský trh Chuan-nan byl považován za místo, odkud se virus začal šířit.

Zástupce starosty Wu-chanu Čchen Sie-sin ve vysílání čínské CCTV uvedl, že město během víkendu instalovalo infračervené teploměry na letiště, vlaková nádraží a autobusové zastávky. Podle CCTV bylo provedeno už na 300 000 testů. Cestující s horečkou pak zamířili rovnou do zdravotnických zařízení. Spojené státy oznámily, že od pátku se více zaměří na lety z Wu-chanu. Letadla z této oblasti většinou přistávají v San Franciscu, na letišti JFK v New Yorku a Los Angeles.

Koronaviry mohou způsobit běžné nemoci, jako je nachlazení, ale také smrtící choroby, jako jsou dýchací onemocnění SARS nebo MERS. Právě SARS měl v letech 2002 až 2003 na svědomí skoro 650 obětí na území Číny a Hongkongu. Experti se domnívají, že nový virus není tak smrtící jako SARS. Zároveň ale upozorňují, že se o jeho původu ví velmi málo a není zcela jasné, zda se přenáší z člověka na člověka.

Reklama

Doporučované