Hlavní obsah

Další nálety syrské armády. Za deset dní bylo zabito přes sto civilistů

Nálety syrské armády na město Aríhá.Video: Zdislava Pokorná , Seznam Zprávy

 

Reklama

Při náletu syrských vládních letounů v noci ze soboty na neděli zemřelo ve městě Aríhá 11 lidí. Šest z obětí byly děti. Aríhá se za poslední týden stala několikrát terčem útoků. Vláda totiž stupňuje svoje snahy o ovládnutí regionu Idlib. Ten je posledním regionem, který nemá vláda pod kontrolou.

Článek

Nálety syrské armády na školy, nemocnice, trhy a pekárny si za uplynulých deset dnů vyžádaly životy nejméně 103 civilistů, uvedla podle CNN vysoká komisařka OSN pro lidská práva Michelle Bacheletová. Zároveň OSN oznámila, že boje v syrské severozápadní provincii Idlib a okolí za uplynulé tři měsíce přinutily téměř půl milionu lidí opustit své domovy.

Hlavní slovo má v Idlibu radikální skupina Haját Tahrír aš-Šám.

Syrský režim ve svém leteckém tažení, ve kterém jej podporuje Rusko, cílí na zdravotnická centra, čističky vody a obytné čtvrti. OSN a organizace hájící lidská práva označují tyto cílené útoky na civilní infrastrukturu za válečné zločiny.

Vysoká komisařka OSN pro lidská práva také poznamenala, že mezinárodní společenství se k rostoucímu počtu mrtvých staví s určitou lhostejností.

Syrská válka trvá od roku 2011 a od zapojení Ruska v roce 2015 se Damašku podařilo většinu území získat zpět. Rusko je spolu s Íránem hlavním spojencem syrské vlády. Idlib leží na hranici s Tureckem a je poslední provincií, kterou syrský režim ještě nemá pod kontrolou.

Reklama

Související témata:

Doporučované