Hlavní obsah

Další narozeninová oslava? Na střeše Dukova arcibiskupství proběhl večírek

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Arcibiskupský palác.

Reklama

Nejméně dvanáct lidí se v úterý večer podle Blesku zúčastnilo večírku na střeše pražského arcibiskupství.

Článek

Pořádání akcí je kvůli koronavirové epidemii stále zakázané a lidé se mohou scházet nejvíce ve dvou, přesto se v úterý večer na střeše Arcibiskupského paláce, sídla pražského arcibiskupa a kardinála Dominika Duky, podle informací Blesk.cz konala oslava.

„Byla to naše soukromá akce,“ řekl Blesku převozník pražský Zdeněk Bergman, který vlastní společnost Pražské Benátky převážející turisty po Vltavě. Bergman byl jedním z těch, koho fotografové Blesku na oslavě zachytili.

Proč k setkání došlo, ale říct nechtěl. „To vám nedokážu říci… bylo to krátké přátelské pracovní setkání,“ odpověděl. Sám se prý zdržel na oslavě jen chvíli a neví, kolik lidí se přesně účastnilo.

Podle fotografií Blesku večírek trval nejméně od půl šesté večer asi do jedné ráno a Bergman se ho celou dobu účastnil.

Na večírku bylo nejméně 12 lidí. Byl mezi nimi podle Blesku také Vojtěch Mátl, sekretář a pravá ruka kardinála Duky.

„K situaci se nebudeme vyjadřovat,“ sdělil Blesku mluvčí Arcibiskupství pražského Jiří Prinz.

V pondělí 26. dubna kardinál Dominik Duka slavil 78. narozeniny. Podle Blesku je tedy možné, že si hosté na střeše biskupství připíjeli na jeho zdraví. Duku ale fotografové Blesku na oslavě nezachytili. Jeho účast na akci odmítl i Bergman. „Když jsem tam byl já, tak tam nebyl,“ řekl neurčitě.

Narozeninový večírek u Bendy

Nejde o jediný mediálně známý večírek, který se letos i přes zákaz konal. V lednu oslavil v jeho teplickém hotelu Prince de Ligne narozeniny severočeský podnikatel Petr Benda.

Akce se zúčastnil místopředseda Rady ČT Jiří Šlégr, předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička, expremiér Jiří Paroubek, krajský policejní šéf z Liberce Vladislav Husák, dnes už bývalý ředitel fotbalového klubu z Teplic Petr Hynek, ředitel teplické věznice Petr Blažek či tehdejší zastupitel města Teplice Michal Kasal.

Kvůli účasti na nepovolené akci se například Milan Hnilička vzdal místa poslance za hnutí ANO, ale ve funkci ředitele mocné státní agentury ho premiér Babiš podržel. Vladislav Husák složil funkci krajského policejního ředitele a od 1. února působí jako metodik Útvaru policejního vzdělávání a služební přípravy. Ředitel teplické věznice Petr Blažek musel skončit ve funkci.

Případ nepovolené oslavy v současné době dál prověřuje teplický magistrát. Celkově sedmnácti lidem hrozí pokuta až do výše 20 tisíc korun. Magistrát by o trestu měl rozhodnout nejspíše do konce dubna.

Maximální pokutu ve výši 10 tisíc korun za to, že během nepovolené oslavy na sobě neměli roušky, už dostali od hygieny Milan Hnilička, Jiří Šlégr a také jeden z členů Bendovy rodiny Vlastimil Dvořák mladší. Všichni tři ji už také zaplatili.

Reklama

Doporučované