Hlavní obsah

Mobily zdraží a bude jich málo. A dražší budou i ledničky nebo myčky

Jak se „čipový hladomor“ projeví na nabídce elektroniky? Rozhovor s Jitkou Dvořákovou, ředitelkou CZC.cz.Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nemáme, slýchají lidé stále častěji i u elektroniky. Koncem roku začnou kvůli nedostatku čipů docházet některé modely mobilů. Patrně zdraží. A dražší budou i velké spotřebiče, avizuje druhý největší prodejce elektroniky CZC.cz.

Článek

„Čipový hladomor“ ovlivnil dostupnost počítačového hardwaru, zejména grafických karet. Chybí čipy do herních konzolí, automobilky kvůli nim omezují nebo zastavují výrobu. Bylo jen otázkou času, kdy zbrzdí i trh s chytrými telefony.

„U mobilů se očekává nedostatek až ke konci roku, tam možná nějaké zdražení bude, ale spíš nižší částky, jednotky procent,“ říká generální ředitelka CZC.cz Jitka Dvořáková pro SZ Byznys.

Výpadky v sortimentu budou podle ní stále častější: „Na něco specifického můžete čekat i měsíce a nedočkáte se. Nedostatek je i u spotřebičů. Tam ke zdražení dojde, ledničky a myčky. Jakmile je to velké, cena dopravy roste rychleji,“ varuje generální ředitelka druhého největšího prodejce elektroniky v Česku.

Televizemi jsou Češi zásobení dobře a nárůst ceny se nečeká. Kdo si novou nekoupil při přechodu na vysílání DVBT2, pořídil si ji během loňských lockdownů. „Televizí se to výrobně dotkne patrně až ve vánočním období. Poptávka po televizích není vysoká, ve srovnání s minulými lety dramaticky padá,“ říká Dvořáková.

Naopak poptávka po noteboocích je i po konci karantén stále silná. „Televize nahoru nepůjdou skoro vůbec, u notebooků se snažíme ceny držet,“ tvrdí Jitka Dvořáková. Drahá kontejnerová doprava z Asie nutí dovozce elektroniky riskovat: „Testujeme hybridní způsob dopravy z Asie. Kombinace vlak, loď. Značka Philips zkouší čistě silniční dopravu z Číny až do Evropy. Problém je pojistka, to území je rizikové.“

Slevy nebudou

CZC.cz má stejně jako její konkurenti Alza.cz a Datart před sebou nejrušnější období roku: listopadový Black Friday a Vánoce. Kdo čeká velké slevy, bude podle Dvořákové letos zklamaný: „Tlak na snižování cen není, že bychom se všichni předháněli ve slevách. Black Friday bude, ale nebude tak drastický. Aspoň v našem oboru.“

Na sezonu začínáme nakupovat v srpnu a v září, ale letos to bylo už před prázdninami.
Jitka Dvořáková, generální ředitelka CZC.cz

Vánoce budou podle Jitky Dvořákové střídmější. Levnější výrobky docházejí. Nedostatkové čipy se výrobcům vyplatí instalovat do dražšího zboží, na které dávají vyšší marže: „Některé výrobky přicházejí se zpožděním, jiné vůbec. Nabídka zboží bude řidší, velmi omezená bude v nejlevnějších kategoriích,“ avizuje Dvořáková.

Prázdné regály v elektrech ale podle ní nehrozí, s přípravami na svátky začali v CZC o dost dřív než obvykle: „Snažili jsme se předzásobit, neděláme žádné výprodeje, abychom neohrozili dostupnost koncem roku. Na sezonu začínáme nakupovat v srpnu a v září, ale letos to bylo už před prázdninami.“

Reklama

Doporučované