Hlavní obsah

Další oběť policejní brutality? Policisté v Los Angeles zastřelili černocha

Foto: Profimedia.cz

„Spravedlnost pro Dijona.“ Protest v Los Angeles po smrti Dijona Kizzeeho, který zemřel při policejním zákroku.

Reklama

Protesty na jihu amerického Los Angeles vyvolal pondělní zákrok dvou policistů, kteří zastřelili 29letého Afroameričana Dijona Kizzeeho. Muž měl podle policistů při jízdě na kole porušit zákon.

Článek

Podle vyjádření policejního oddělení ve Westmontu v jižním Los Angeles došlo k incidentu okolo 15:15 místního času. Dva strážníci se pokusili zastavit muže, který jízdou na kole údajně porušil zákon. Jakmile se k muži policisté přiblížili, z kola slezl a snažit se utéct.

Policisté Kizzeeho následně dohnali, muž ale jednoho z nich udeřil do obličeje. Při útěku mu údajně vypadlo několik věcí na zem, mezi nimi i střelná zbraň. „Policisté si všimli, že spadl na zem černý poloautomatický revolver. Následně zahájili palbu,“ řekl deníku Los Angeles Times policejní poručík Brandon Dean. Nikdo z policistů nebyl zraněn.

Podle CNN nebylo jasné, jestli se muž pokoušel dostat ke zbrani a ohrozit tak policisty. Podle právního zástupce Kizzeeho rodiny muž nepůsobil během incidentu pro policisty jako hrozba. „Vlastnit zbraň a používat zbraň, tedy mít ji v rukou, jsou dvě naprosto odlišné věci,“ cituje CNN Najeeho Aliho, podle kterého Kizzee „zbraní na policisty nemířil“.

Kizzee zraněním podlehl, úřady následně nařídily pitvu. Podle vyjádření Deana budou kvůli tomuto zákroku vyslechnuti dva policisté. Rodina požaduje po místním policejním oddělení zveřejnění jmen obou policistů a také záběrů z jejich kamer, které mají mít při zákrocích na těle.

Jenže podle vyjádření poručíka Deana policisté při incidentu kamery neměli, ty totiž dostanou všichni policisté až během podzimu. Místní oddělení na jejich pořízení dostalo 25 milionů dolarů, na zavedení do provozu je ale podle místního úřadu šerifa potřeba až 18 měsíců.

„Jsem smutná a naštvaná zároveň,“ řekla na tiskové konferenci teta oběti Fletcher Fairová. „Tohle není Amerika. To je až směšné. Nevím, co jsme to za společnost. Jsme přece lidé. Nezáleží na rase. Jsme všichni lidské bytosti,“ dodala Fairová.

Hnutí Black Lives Matter v reakci na incident vyzvalo k protestům, během několika hodin se na místě Kizzeeho smrti sešla přibližně stovka demonstrantů. Po půlnoci místního času demonstranti zamířili do kanceláře místního šerifa, kde pokračovali v protestu.

„Kolikrát se tu ještě musíme shromáždit a truchlit nad ztrátou našich bratrů a sester,“ cituje stanice CBS jednoho z demonstrantů. K pondělní střelbě totiž došlo dva a půl měsíce po zákroku, kdy policisté zastřelili osmnáctiletého Andrese Guardada. Podle nezávislé pitvy mělo mladíka zasáhnout do zad pět kulek, policisté svůj zákrok obhajují tím, že Guardado „se podíval směrem k policistům“ a následně „vytáhl zbraň“. Rodiče mladíka tvrdí, že chlapec pro policisty nepředstavoval žádné riziko, a podali na místní oddělení trestní oznámení.

Ve Spojených státech pokračují protesty proti rasismu a policejní brutalitě, jež odstartovala smrt Afroameričana George Floyda, kterému policista při zákroku kvůli podezření z placení falešnými bankovkami klečel na krku tak dlouho, dokud Floyd nezemřel. Naposledy pak rezonoval případ Jacoba Blakea v Kenoshe, kterého policista střelil z bezprostřední blízkosti sedmkrát do zad před očima jeho dětí. Muž zákrok přežil, pravděpodobně ale zůstane ochrnutý.

Reklama

Související témata:

Doporučované