Hlavní obsah

Další odklad brexitu? Irsko je pro, rakouský kancléř nevidí důvod

V úterý došlo v brexitovém jednání k posunu. Theresa Mayová se sejde s Jeremym Corbynem – a požádá EU o další odklad.Video: Seznam.cz, Seznam Zprávy

 

Reklama

Lídři zemí reagují na slova britské premiérky Theresy Mayové. Ta v úterý uvedla, že bude žádat o další prodloužení členství Británie v Unii, aby zajistila odchod na základě dohodnutých podmínek. Detaily ale neposkytla.

Článek

Irsko by podpořilo schválení britské žádosti o další krátký odklad brexitu, řekl tamní ministr zahraničí Simon Coveney. Brexit bez dohody při aktuálním termínu britského odchodu příští pátek vidí jako velmi nepravděpodobný. Rakouský kancléř Sebastian Kurz naopak uvedl, že pro další prodloužení lhůty pro vyjednání podmínek brexitu aktuálně není důvod.

Lídři zemí EU reagují na úterní večerní projev britské premiérky Theresy Mayové, která řekla, že bude žádat o další prodloužení členství Británie v Unii, aby zajistila odchod na základě dohodnutých podmínek. Délku odkladu ale Mayová neupřesnila a rovněž nevyjasnila, zda se Británie zapojí do květnových voleb do Evropského parlamentu. To přitom byla podmínka unijní „sedmadvacítky“ pro prodloužení vyjednávání za 12. duben při pokračování aktuální patové situace v dolní komoře britského parlamentu.

Mayová se svými posledními kroky podle šéfkomentátora Seznamu Jiřího Hoška poprvé rozhodla hledat kompromis. „Poprvé to nadřadila nad politiku uklidňování radikálních zastánců brexitu v řadách konzervativců. Udělala to nejspíš i pro to, že už je takovou politickou mrtvolou. Zachovala se statečně,“ řekl. Slova o politické mrtvole, která už nemá moc co ztratit, podle Hoška potvrzuje také to, že Mayová chce jednat i s lídrem opozice Jeremym Corbynem.

Představitelé Evropské unie v posledních dnech hovořili o variantě brexitu bez dohody jako o stále pravděpodobnější. Změnily na tom něco kroky premiérky Mayové. „Ve zrychleném řízení by ve středu mohl být v Dolní sněmovně přijat jednořádkový zákon, který by vládě zakazoval divoký brexit bez dohody a nařizoval další a další odklad brexitu,“ řekl Hošek.

Členské státy jsou v otázce odkladu nejednotné

„Budou příští týden usilovat o krátké prodloužení a myslím, že Irsko to podpoří,“ řekl šéf irské diplomacie Coveney vysílací společnosti RTE v souvislosti s nadcházejícím mimořádným summitem EU. „Je velmi nepravděpodobné, že by na konci příštího týdne nastalo jakékoli vypadnutí (brexit bez dohody, pozn. red.), když premiérka usiluje o odklad i s doprovodným plánem dalšího postupu,“ dodal.

Rakouský kancléř se ale zjevně s tímto pohledem neztotožňuje, neboť podle něj k udělení dalšího odkladu v tuto chvíli není důvod. Svůj postoj vysvětlil podle agentury Reuters tím, že situace v britském parlamentu se zásadně nemění. Kurz doufá, že britští poslanci podpoří řešení, které zabrání neřízenému odchodu z Unie.

Britská i jiná média v posledních dnech upozorňují, že Irsko zřejmě nemá připravený plán, jak při brexitu bez dohody zajistit pokračování volného režimu na hranici se Severním Irskem a zároveň provádět kontroly nutné pro ochranu jednotného unijního trhu. Z toho důvodu údajně probíhají intenzivní rozhovory mezi zástupci Dublinu a Bruselu. Ministr Coveney zprávy v podstatě potvrdil, když řekl, že nalezení rovnováhy mezi bezpečnostními riziky a ochranou unijního trhu bude složité. Dodal, že Dublin zatím žádnou strategii v tomto směru nezavádí.

Reklama

Související témata:

Doporučované