Hlavní obsah

Další omezení by mnoho restaurací nepřežilo, říká restauratér Sajler

Rozhovor s restauratérem a kuchařem Filipem Sajlerem.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Musel jsem propustit víc než pětinu lidí, říká známý restauratér a kuchař Filip Sajler uprostřed druhé vlny pandemie. „Gastronomie zažívá nesmírně bolestivé období,“ popsal v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Článek

Za nejdůležitější považuje, aby restaurace a hospody zůstaly otevřené. „Jakákoli další omezení zrychlí úmrtnost restaurací,“ míní Sajler.

Restauratéři přišli v tomto týdnu s Národním plánem pro gastronomii. Prostřednictvím Asociace malých a středních podniků žádají o snížení DPH pro stravovací služby na pět procent nebo legalizaci spropitného.

Filip Sajler

Restauratér, kuchař a popularizátor gastronomie.

Má za sebou praxi v michelinských restauracích v zahraničí, byl členem Národního kuchařského týmu AKC ČR. Známý je také z televizních pořadů o vaření.

Nyní je ředitelem a spolumajitelem firem Perfect Canteen a Perfect Catering, které jsou od letošního jara součástí rodinného holdingu Hopi. Po dokončení transakce by měl Holding Hopi držet 80 % a Filip Sajler 20 % firmy.

Pomoct udržet zákazníky má i navrhovaný Kodex bezpečné restaurace. Ten tvoří tři R a tři S: roušky, ruce, rozestupy, stoly, sklo a skupina, vyjmenoval Filip Sajler, což je podle něj dobrý způsob, jak převést doporučení hygieniků do praxe.

„Podpora je potřeba všude, mnoho byznysu nefunguje, nejsme tak samolibí, abychom se dívali jen sami na sebe. Ale na druhou stranu, pokud chceme gastronomický byznys udržet – a my v něm samozřejmě chceme zůstat –, budeme se snažit najít cesty, jak ho podpořit,“ ujišťuje. Jednání s vládou vidí jako jednu z nich.

Podle průzkumu Asociace malých a středních podniků klesly tržby v restauracích v průměru o 32 procent. Filip Sajler však soudí, že propad bude ještě vyšší.

„My jsme na šedesáti procentech tržeb,“ líčí situaci ve společnostech Perfect Canteen a Perfect Catering, které spoluvlastní. Letos v březnu, na začátku pandemie, koupil jeho síť restaurací holding Hopi rodiny Piškaninových. „O transakci jsme jednali několik měsíců, zrovna v březnu jsme ji dotáhli. A musím upřímně říct, že kdybychom teď nebyli součástí velké rodinné firmy, která má propracovanou logistiku, tak by se nám teď dýchalo daleko hůř,“ říká Filip Sajler.

Reklama

Doporučované