Hlavní obsah

Další plán Grety Thunbergové. Dívky, která stojí politikům za nadávky

Švédská aktivistka Greta Thunbergová má za sebou náročný rok a chystá novou kampaň. Oznámila, že si kvůli tomu dává ve škole roční pauzu.Video: Eva Soukeníková , AP

 

Reklama

Šestnáctiletá aktivistka Greta Thunbergová plní už od srpna loňského roku přední stránky světového tisku. Mladé studentce se svým zarputilým přístupem povedlo vyvolat celosvětové hnutí Studentská stávka za klima. Teď oznámila, že si dává rok pauzu ze školy, aby se mohla věnovat tématu, které ji nejvíc trápí: boji proti klimatickým změnám.

Článek

Čas na rebelii

„Takže, vy všichni: Je čas na občanskou neposlušnost. Je čas na rebelii.”

Tímto a dalšími apely začíná nové album britské indierockové kapely 1975 s názvem Notes on a Conditional Form, které vyšlo minulý týden. Intro recituje Greta Thunbergová a opakuje v něm své vlastní myšlenky, jimiž se během uplynulého roku stala známou po celém světě.

Shrnout se dají zhruba takto: Ochrana klimatu musí být priorita. Čas, kdy jsme se mohli jenom dívat, jak politici nic nedělají, už dávno vypršel.

Sama Greta Thunbergová stihla za uplynulý rok promluvit k velké spoustě světových politiků. Účastnila se mnohých studentských pochodů. Plnila své sociální sítě články, videi a fotografiemi. Švédská socialistická strana ji nominovala na Nobelovu cenu a několik zajímavých cen už dostala, například Cenu svobody ve Francii.

Ostatně – ve Francii pobývala právě minulý týden. Hovořila k tamním poslancům o důležitosti boje proti klimatickým změnám.

Dočkala se jak potlesku, tak podrážděných komentářů od konzervativních a ultrapravicových politiků. Znovu tu byla slova o „prorokyni v šortkách“, která se v různých obměnách objevují všude tam, kde Gretino tažení zaznamená odezvu. Útok na nízký věk a naléhavost, kterou ochraně klimatu dává, zkrátka dráždí.

Za kritiku stála Thunbergová českému prezidentovi Miloši Zemanovi i třeba Václavu Klausovi mladšímu. První z nich ji označil za hysterku, která burcuje děti jako dřív ti, co verbovali dětské křižáky. Druhý pak za puberťačku „s nějakými diagnostikovanými psychickými poruchami“, která nemá co mluvit do toho, jak vypadá evropská politika.

Tyhle námitky Greta zná. A obvykle je odmávne prostým konstatováním typu: „Starší generace tu způsobily nepořádek, který nyní musíme uklízet a v němž musíme žít.“ (Z projevu na konferenci o klimatu v polských Katovicích, prosinec 2018.)

Vděku se od ní ovšem nedočkají ani politici, kteří jí tleskají. Jak řekla třeba letos v dubnu během demonstrace v Římě: „Nestačí, když nám politici říkají, že nás a náš zápal obdivují. My mladí naléháme, aby s tím hned něco udělali… My jsme tuto krizi nezpůsobili. My jsme se narodili do této krize, z níž se nehledá žádné východisko.”

Poslechněte si, co říká Greta Thunbergová na albu kapely 1975:

Švédský kyborg

Jak to vlastně celé začalo? Greta Thunbergová začala minulý rok – to jí bylo ještě patnáct let, postávat před švédským parlamentem. Rozhodla se neodejít, dokud vládní představitelé nevyhodnotí klimatické změny jako urgentní politické téma.

Stála tam týden a fotografie dívky ve žluté pláštěnce se svou dnes již charakteristickou cedulí „studentská stávka za klima” obletěla svět.

O ekologii se však prý Greta začala zabývat už v devíti letech. „Vidím svět trochu jinak, z jiné perspektivy. Mám zvláštní zájem. Pro lidi, kteří se nacházejí ve spektru autismu, je to velmi časté,” řekla Greta americké novinářce Mashe Gessenové do magazínu NewYorker.

Právě její diagnóza se v průběhu roku stala častým terčem kritiků jejího počínání, Klaus mladší v tom zdaleka není sám. Například známý francouzský filozof Michel Onfray se dost otevřeně do Thunbergové pustil během její návštěvy Francie. Podle Le Nouvel Observateur ji označil doslova za „švédského kyborga”. Popisuje Gretu jako mladou dívku, jejíž výraz ignoruje emoce, a studenty, kteří ji následují, jako stádo ovcí.

Od března se studenti po celém světě inspirováni chováním Grety začali scházet každý pátek „za školou”. Stávkovali za klima a Thunbergová je po Evropě začala navštěvovat. Již od roku 2015 odmítá kvůli nadměrným emisím využívat leteckou dopravu. Na jejích sociálních sítích jsou zaznamenány všechny její cesty nočním vlakem nebo pózování na peronu.

Corbyn, Obama i Occasio-Cortezová

Greta je od doby, kdy její jméno začala skloňovat světová média, na „guest listu” spousty vlivných lidí. Na sociálních sítích se pochlubila fotografií s bývalým kalifornským guvernérem a hercem Arnoldem Schwarzeneggerem. Ten započal svůj velký boj proti ropným společnostem.

Vedle hvězdy akčních filmů se Greta schází především s politiky. Mezi její fanoušky patří britský lídr labouristické strany Jeremy Corbyn anebo bývalý první pár USA, exprezident Barack Obama s manželkou Michelle.

Na britském Guardianu vyšel i rozhovor mezi ní a devětadvacetiletou americkou kongresmankou Alexandrií Ocasio-Cortezovou. Obě si notovaly nejen v pohledu na šetrnější životní styl, ale také v tom, jak těžké je v jejich nízkém věku obranu klimatu coby téma ve společnosti prosazovat. Shodly se i v tom, jak depresivní jsou jejich představy o budoucnosti.

Byla už i na audienci u papeže. Podle agentury Reuters František Švédku v její kampani podpořil. „Bůh ti žehnej. Jen pokračuj v díle. Jen do toho, jen dál,“ citovala papežovu repliku agentura. Obsah krátkého dialogu později potvrdila i aktivistka na Facebooku a vatikánský mluvčí.

Za aktivnější přístup politiků k ochraně klimatu a snižování emisí protestovali v květnu v Česku školáci ve zhruba 15 městech. Video: Seznam Zprávy

Velký obdiv, velká nenávist

Naposledy na sebe Thunbergová upozornila minulý týden, když na svém instagramovém účtu publikovala snímek, na němž na sobě měla tričko s nápisem „antifashist”. Obratem se na ni sesypala záplava negativních komentářů, které ji vyčítaly spojení s násilnostmi, jichž se radikální bojovníci s extrémní pravicí leckdy dopouštějí.

„Nepodporuji žádnou formu násilí, a aby nedošlo k dalším nedorozuměním, fotografii jsem smazala. A samozřejmě jsem proti fašismu,” vysvětlovala v pátek Greta.

Greta Thunbergová se opravdu stala od loňského roku tématem číslo jedna. Široká škála odezvy na sociálních sítích to pouze dokazuje.

Na 20. září plánuje Greta novou velkou studentskou stávku. Přes léto se snaží upozorňovat zejména na to, že vlna veder, kterých jsme svědky i ve střední Evropě, není „normální”, ale že se jedná o urgentní potvrzení její agendy.

V nadcházejících měsících se zúčastní i dvou významných klimatických konferencí v Severní a Jižní Americe. Jak napsal švédský deník Expressenm, na cestu přes Atlantik se vydá na závodní jachtě – do letadla by ji nikdo nedostal.

I proto nejnověji oznámila, že si dává roční pauzu od školy. Nemá na ni čas.

Reklama

Související témata:

Doporučované