Hlavní obsah

Další plus pro Babiše. Jediný poškozený v kauze Čapí hnízdo se proti zastavení stíhání neodvolá

Rozhodnutí v kauze Čapí hnízdo bude brzy pravomocné.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Případ Čapí hnízdo by mohl hned příští týden dostat na stůl šéf žalobců Pavel Zeman.

Článek

Už za pár dní může být spis z kauzy Čapí hnízdo čítající přes 20 tisíc stran převezen z Prahy na Nejvyšší státní zastupitelství v Brně.

Premiér Andrej Babiš, jeho manželka Monika, dcera nebo švagr se sice mohou do pondělí odvolat proti rozhodnutí žalobce Jaroslava Šarocha, který jejich stíhání zastavil. Že by k tomu došlo, je ale nepravděpodobné.

Jediný poškozený v kauze, kterým byla Regionální rada regionu soudržnosti Střední Čechy, se svých práv vzdal už loni 4. října.

Stalo se tak poté, co firma Imoba z koncernu Agrofert vrátila dotaci necelých 50 milionů korun, kterou v souvislosti se stavbou původní společnost Farma Čapí hnízdo získala.

„V momentě, kdy oni vrátili tu dotaci, tak pro nás byla ta kauza vyřešená z pohledu regionální rady,“ řekl Seznamu ROP Střední Čechy Karel Munia, proč se procesních práv v kauze vzdali.

Speciální pořad k tomu, že premiér Andrej Babiš nebyl obžalován. Video: Seznam Zprávy

Zástupce firmy spadající do holdingu Agrofert nyní potvrdil, že zmíněných 50 milionů nebude po zastavení stíhání chtít po radě zpět. „Za společnost Imoba mohu sdělit, že ne,“ odpověděl na dotaz Jan Pavlů z tiskového oddělení Agrofertu.

Podle ředitele Munii však nyní ani neexistuje žádná možnost, že mohl chtít peníze zpět. „Tím, že to vrátili dobrovolně, tak žádná možnost, že by to po nás chtěli zpátky, není,“ vysvětlil Munia.

Zmíněná dohoda, kterou loni Seznam získal, má šest stran. Současný vlastník Čapího hnízda – firma Imoba – do tohoto dokumentu nechal napsat třeba to, že podmínky přidělení dotace neporušil, a rovněž, že Evropský úřad pro boj s podvody (OLAF) nerespektoval zásady právního státu.

Zprávu, ve které OLAF zkraje loňského roku konstatoval, že dotace byla získaná podvodně, pak označuje Imoba jako nepoužitelný důkaz podle judikatury Ústavního soudu.

Naopak středočeský dotační úřad v dokumentu uvádí, že právě zpráva OLAF je relevantním podkladem pro tvrzení, že Imoba mohla čerpat dotaci neoprávněně.

Součástí dohody je však také to, že se firma z koncernu Agrofert dohodla s dotačním úřadem, že po ní už nebudou v souvislosti s farmou Čapí hnízdo nikdy vymáhat pokuty či úroky.

Reklama

Doporučované