Hlavní obsah

Za „český“ test si lidé rádi připlatí. Na covidu se tak dají vydělat miliony

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Česká vlaječka, český výrobce. Ale co je ukryto v krabici?

Reklama

Česká obchodní inspekce a Státní ústav pro kontrolu léčiv prověřují na základě zjištění Seznam Zpráv brněnskou firmu Bakter Medical. Ta tvrdí, že je výrobcem českého antigenního testu Saligen.

Článek

Brněnská společnost s ručením omezeným Bakter Medical udělala letos na první pohled díru do světa. Stala se totiž jedním z pouhých tří českých výrobců, kteří v záplavě zahraniční konkurence získali od Ministerstva zdravotnictví (v éře Jana Blatného) výjimku k prodeji antigenních testů na covid-19 určených pro laické použití.

Otázka zní, jakým způsobem se to podařilo. Není vyloučeno, že k tomu Bakter Medical nepředložila svoji vlastní dokumentaci, ale jen „opsanou“, kvůli čemuž už na ni a jejího majitele podal renomovaný švédský výrobce antigenních testů ZandCell trestní oznámení a civilní žaloby.

O pochybnostech kolem produkce brněnské firmy, kterou vlastní čtyřiadvacetiletý bývalý boxer Jaroslav Kalina a brněnský podnikatel Robert Bittó, už Seznam Zprávy tento týden psaly.

Nyní se přidávají další. Prodává Bakter Medical, firma s půlroční historií, českým zákazníkům skutečně vlastní výrobky, anebo jen do svých krabic balí antigenní testy z produkce jiné, mnohem zvučnější společnosti z ciziny?

Když vyložíme na stůl dvě stejně velké papírové krabice na padesát kusů antigenních testů ze slin, příliš se nepodobají. Bílo-zelená nese značku Saligen, bílo-modrá velká písmena PCL. Na jedné se leskne velká česká vlajka, na druhé malá jihokorejská.

Na bílo-zelené krabici je jako výrobce uvedena společnost Bakter Medical s.r.o. z Brna, na bílo-modré jihokorejská společnost PCL Ltd. ze Soulu.

Obsah krabic už je však víceméně stejný: plato s tubami, víčka s filtry, náustky pro odběr slin. I balíčky proti vlhkosti mají v obou baleních korejský a anglický nápis. Testovací karta je až na drobně jiné umístění a barvu písmen také totožná. I návody k použití včetně grafických prvků jsou stejné.

„Ukazujete mi dva na první pohled zcela shodné testy vyráběné v Korejské republice,“ říká nad krabicemi i jejich obsahem právní expert Jakub Král ze vzdělávací a poradenské společnosti Porta Medica, která se specializuje na zdravotnické prostředky.

V tom případě je však třeba uvést zcela zásadní rozdíl mezi oběma baleními.

Cena testu z bílo-zelené krabice od Bakter Medical činí 450 korun, test jihokorejského výrobce s bílo-modrou ambaláží se na českém trhu prodává daleko levněji – za 139 korun.

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Všechno je skoro stejné, jen některé věci mají českou vlaječku.

Zda jsou v krabicích brněnské Bakter Medical skutečně korejské produkty – jen přebalené do bílo-zelených barev Saligenu –, není zatím možné stoprocentně ověřit.

Spolumajitel Bakter Medical Jaroslav Kalina o tom opakovaně odmítal s reportérem Seznam Zpráv hovořit a v odpovědích se vždy stočil ke tvrzení, že Saligen je český výrobek od českého výrobce. A pak se přes opakované pokusy o položení otázek odmlčel. To samé i jeho společník Robert Bittó.

Zástupci jihokorejské společnosti PCL ani po několika týdnech urgencí neodpověděli, zda o původu testů Saligen něco vědí.

Ať by však byla jejich odpověď jakákoli, už citovaný odborník Jakub Král hovoří jasně. „V případech, kdy je na cizí výrobek umisťována česká vlaječka falešně vyvolávající dojem, že se jedná o tuzemský produkt, jde jednoznačně o klamání spotřebitele,“ říká.

Velké obrazové porovnání českého a korejského testu najdete v galeriích níže:

+3

Jedním z těch, kdo se pod dojmem české vlaječky a ryze českého výrobku pro Saligen rozhodl, je ředitel společnosti Bio-Circle Tadeáš Míček. Balení po padesáti testech koupil před půldruhým měsícem pro své zaměstnance.

„Vybral jsem českého výrobce, protože jsem poněkud alergický na testy z Číny,“ vypráví.

Testy kupoval v době, kdy ještě výjimku od Ministerstva zdravotnictví k jejich prodeji měla pouze dvacítka firem (dnes je jich na 700) a Bakter Medical se tehdy prezentovala jako jediný český výrobce.

„Deklarovali to na stránkách ministerstva i na své webové prezentaci, takže mi nevadilo, že jejich testy byly třikrát až čtyřikrát dražší než jiné,“ krčí rameny Tadeáš Míček. Za 50 balení testů značky Saligen zaplatil dvacet tisíc korun.

Vzpomíná také, jak si šel testy vyzvednout osobně. Očekával prý farmaceutickou firmu, ale balíček mu vydali na ulici před obyčejnou administrativní budovou na průmyslovém předměstí Brna. Během čekání ho zaujali lidé, kteří z automobilů nosili do kanceláře Bakter Medical papírové krabice. „Na všech těch krabicích byly štítky pro leteckou dopravu. To mě u českého výrobce překvapilo,“ kroutí nyní hlavou.

Reportér Seznam Zpráv navštívil obě adresy. Tam, kde se podle zástupců Bakter Medical test vyrábí, jsou jen kanceláře. Do míst, kde se test vydává zákazníkům, ho ostraha nepustila.

V budově vlevo se antigenní test Saligen vyrábí, před budovou vpravo se testy zákazníkům vydávají.

Kolik testů už brněnští podnikatelé z Bakter Medical prodali, není jasné. Z registru smluv lze však vyčíst, že zákazníky jsou často veřejné instituce. A ty nakoupily testy Saligen za minimálně tři a půl milionu korun.

Jedním z největších odběratelů je podle registru smluv Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě. „Jaroslav Kalina nás oslovil v prosinci s tím, že je český výrobce antigenních testů a chtěl by u nás udělat validační studii,“ říká ředitel ústavu Eduard Ježo. „To, že je český výrobce, nás zaujalo, a tak jsme si řekli, fajn, zkusme je.“

Ústav momentálně dokončuje první část laboratorně-validační studie Saligenu na 140 osobách a výsledky prý vypadají slibně. „Test se zatím jeví jako dostatečně citlivý ve skupině silně pozitivních a pozitivních lidí. Navíc je jednoduchý, neinvazivní, a proto vhodný i pro sebetestování,“ vyjmenovává pozitiva Eduard Ježo.

Když Seznam Zprávy ukázaly řediteli testovací sady „českého“ Saligenu a jihokorejského PCL, Eduard Ježo neskrýval překvapení a rozčarování. „Když se na to člověk podívá, jsou si testy opravdu hodně podobné,“ konstatuje.

Zadal proto právnímu oddělení, aby poslalo do Bakter Medical dopis se žádostí, ať v Brně objasní, zda prodávaný test opravdu vyvinuli.

Pravda o antigenních testech od Bakter Medical však už teď nezajímá jenom ředitele ostravského Zdravotního ústavu.

Kvůli vážným pochybnostem ohledně původu testů začala Bakter Medical prověřovat Česká obchodní inspekce a také Státní ústav pro kontrolu léčiv.

„Vyžádali jsme si dokumentaci a zaměřujeme se na skutečnosti, o nichž píšete – tedy právě na ten ‚český původ‘,“ řekl Seznam Zprávám mluvčí obchodní inspekce Jiří Fröhlich. Bakter Medical má měsíc na to, aby informace ČOI dodala.

„Na základě podkladů, které jste Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv poskytli, jsme neprodleně zahájili kontrolu společnosti Bakter Medical s.r.o. Při této kontrole ověřujeme, zda společnost plní všechny zákonem stanovené povinnosti výrobce a disponuje patřičnou dokumentací,“ napsala Seznam Zprávám ředitelka SÚKL Irena Storová.

Své pochybnosti nad vzestupem Bakter Medical přidává ve Vestci u Prahy i jednatelka firmy Vidia, jejíž společnost patří také k držitelům výjimek pro prodej vlastních antigenních testů na covid pro laiky. „Tu firmu vůbec neznám. Slyším o ní poprvé,“ reaguje Michaela Poláková na prezentace, v nichž se Bakter Medical chlubí, že vyvinula český antigenní test. „Není tak úplně běžné, aby firma během několika měsíců od vzniku dokázala uvést na trh hotový test včetně klinické studie, výroby a všeho kolem,“ pochybuje jednatelka.

Její firma Vidia se vývojem, výrobou a distribucí diagnostických souprav zabývá třicet let.

Reklama

Související témata:

Doporučované