Hlavní obsah

Další pokrok medicíny. Válečný veterán podstoupil jako první na světě transplantaci penisu a šourku

Lékaři věří, že transplantovaný penis bude téměř plnohodnotný.Video: Valérie Dvořáková, AP, Reuters

 

Reklama

Transplantace trvala 14 hodin a zákrok vyžadoval přenos kůže, svalů, šlach, nervů, kostí a krevních cév. Lékaři věří, že penis bude plně funkční.

Článek

Tým jedenácti doktorů z Johns Hopkins University v americkém Marylandu provedl celkem čtrnáctihodinovou transplantaci penisu, šourku a okolí břišní stěny. Jednalo se o vůbec první takovou operaci na světě. Zákrok vyžadoval přenos kůže, svalů, šlach, nervů, kostí a krevních cév.

Lékaři také věří, že penis bude plnohodnotný, uvedl to Andrew Lee, ředitel plastické a rekonstrukční chirurgie v Johns Hopkins. Pacient by tak měl dosáhnout téměř normálních sexuálních a močových funkcí, bude ale neplodný. Lékaři z etických důvodů nepřenášeli varlata.

Příjemcem nového pohlavního orgánu byl válečný veterán z Afghánistánu, kterého zranil výbuch bomby. Muž se podle informací webu The Independent úspěšně zotavuje a měl by být z nemocnice brzy propuštěn. Lékaře ale požádal, aby zůstal v anonymitě.

„Je to opravdové zranění, kvůli kterému trpíte, není snadné to přijmout,” řekl pacient podle tiskové zprávy univerzity. „Když jsem se poprvé probudil, cítil jsem se konečně normální a pociťoval jsem i jistou dávku sebedůvěry. Sebedůvěra, to slovo znamená, že jsem konečně v pořádku,” dodal operovaný muž.

Jiné řešení, jak pacientovi pomoci, byla rekonstrukce penisu, která by ale omezila sexuální fungování penisu. V takovém by pro dosažení erekce penisu bez transplantace musela být použita speciální protéza, a ta zvyšuje riziko infekce.

„Doufáme, že taková transplantace změní život a umožní pacientovi znovu získat močovou a sexuální funkci a vést normální život,” řekl Richard Redett, profesor plastické a rekonstrukční chirurgie univerzity.

Doktoři v minulosti vykonali už celkem čtyři transplantace penisů, první v roce 2006. Nejnovější zákrok je ale jediný, kdy došlo k přenosu celého penisu včetně šourku a dalších částí.

Reklama

Doporučované