Hlavní obsah

Další pokus, jak dostat Rittiga, nevyšel. Nepomohly ani tajné nahrávky

Rittig byl zatím nepravomocně osvobozen. Jeho úlohou se ještě bude zabývat Vrchní soud v Praze.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Státní zástupce žádal Městský soud v Praze o obnovu řízení v kauze tunelování společnosti Oleo Chemical, ale neuspěl.

Článek

Další pokus žalobců, jak dostat za mříže právníky Ivo Rittiga, nevyšel.

Státní zástupce žádal Městský soud v Praze o obnovu řízení v kauze tunelování společnosti Oleo Chemical. Soudu předložil nové důkazy, především odposlechy. Ale neuspěl.

Odposlechy sice v soudní síni zněly skoro tři hodiny, avšak většina z nich byla jen obtížně srozumitelná. Obhájci pak také uvedli, že se odposlouchávaní bavili jen o své obhajobě a hovory tak nemohou být vykládány jako potvrzení nějaké trestné činnosti.

Něco však přece z odposlechů vyplynulo – například to, že se obžalovaní případného odposlouchávání báli. V jeden okamžik zazněl například v odposlouchávané místnosti dotaz, zda je prostředí bezpečné. Vzápětí někdo pustil vodu, aby bylo hovoru v místnosti hůř rozumět.

Video: Jak a proč Ivo Rittiga v kauze Oleo Chemical soud osvobodil

Ivo Rittig i jeho právník byli v září v kauze Oleo Chemical osovobozeni.Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

V případu společnosti Oleo Chemical byli původně obžalovaní jak samotný lobbista Ivo Rittig, tak zakladatelé firmy, Rittigův obchodní partner, Rittigovi právníci a najatí účetní. Zakladatelé firmy podle obžaloby vyvedli z Oleo Chemical dvacet milionů korun do firmy Rittigova partnera.

Pravomocně už byli odsouzeni zakladatelé společnosti Michal Urbánek a Kamil Jirounek a také Rittigův partner Petr Kmeť. Všichni dostali tříleté tresty.

Rittig byl zatím nepravomocně osvobozen. Jeho úlohou se ještě bude zabývat Vrchní soud v Praze.

Rittigovi právníci a najatí účetní už ale byli letos na jaře pravomocně osvobozeni. Státní zástupce se je teď žádostí o obnovu řízení pokusil vrátit zpět do hry. Pokud by je dostal znovu před soud, měl naději, že promluví proti Rittigovi a posílilo by to tak šance dostat lobbistu za mříže.

Přestože soud dnes návrh státního zástupce zamítl, nemají Rittig a jeho právníci vyhráno.

Všichni jsou totiž obžalováni ještě v jedné kauze, kde jde podle žalobců o tunelování – a to v pražském dopravním podniku. Žalobci tvrdí, že obžalovaní ho připravili o půl miliardy korun při obchodech s jízdenkami.

Video: Případ, který ukázal na jméno Rittig, se po letech dostal k soudu

Ivo Rittig u soudu, který se zabývá kauzou pražského dopravního podniku.Video: Seznam Zprávy

Tuto kauzu začal teprve letos v říjnu řešit Městský soud v Praze. Řeší ji stejný státní zástupce, jako kauzu Oleo, a vychází z podobných důkazů.

Obžaloba zde říká, že schéma tunelování je stejné jako v případě Oleo Chemical. Peníze měly být odčerpávány přes firmu Rittigova partnera Petra Kmetě.

Reklama

Související témata:

Doporučované