Hlavní obsah

Další pokus o mír v Kolumbii. Vláda podepíše dohodu s FARC ve čtvrtek

 

Reklama

Poté, co v říjnu Kolumbijci odmítli v referendu mírovou dohodu, která by přiblížila ukončení občanské války, připravila vláda nový dokument.

Článek

Nová mírová dohoda mezi kolumbijskou vládou a povstalci z Revolučních ozbrojených sil Kolumbie FARC, která by mohla přiblížit ukončení občanské války v zemi, je hotová a má být podepsána ve čtvrtek.

Původní dohodu o ukončení více než padesátileté občanské války v Kolumbii, která si vyžádala životy čtvrt milionu lidí, obě strany podepsaly už letos 26. září. Předcházela jí čtyřletá jednání v Havaně a prezident Santos dostal za ukončení konfliktu letošní Nobelovu cenu míru. Dohodu ale 2. října odmítli voliči v referendu.

Revidovaný dokument má v Bogotě s prezidentem podepsat vůdce FARC Rodrigo Londoňo. Poté bude dohoda předložena ke schválení Kongresu.

Očekává se, že rozhodnutí ratifikovat revidovanou dohodu v Kongresu, místo aby o ní opět rozhodlo referendum, rozzlobí členy opozice. Zvláště pak bývalého prezidenta Alvara Uribeho, který tlačil na odmítnutí původní dohody a chce hlubší změny v nové verzi.

Nový dokument, který má 310 stran, zřejmě přináší jen malé změny původního textu. Uribe novou dohodu kritizoval jako pouze vylepšenou verzi originálu a chce, aby vůdcům povstalců bylo zakázáno zastávat veřejné funkce a byli uvězněni za zločiny, napsala agentura Reuters.

Reklama

Doporučované